16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні заборонять евакуацію автомобілів
В Україні заборонять евакуацію автомобілів

В Україні заборонять евакуацію автомобілів

Верховна Рада схвалила законопроєкт про заборону евакуації авто інспекторами з паркування на час війни. При цьому пропонується підняти штрафи за порушення правил паркування.

  TELEGRAM-канал ПІДПИШИСЬ

Верховна Рада Україні прийняла за основу законопроєкт 9092-3 про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо повноважень інспекторів з паркування у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Як зазначають автори законопроєкту, його прийняття врегулює питання тимчасового затримання транспортного засобу під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, а саме під час повітряної тривоги дозволить зберегти життя та здоров’я водіїв, які змушені швидко залишати транспортні засоби для пошуку укриття, при цьому порушуючи правила зупинки або стоянки.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається: “Згідно статті 265-4 КУпАП інспектори з паркування мають право здійснювати тимчасове затримання транспортного засобу шляхом доставлення для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку. При цьому, на сьогодні, у більшості випадків, виконавчі комітети місцевих рад зловживають наданим правом та перетворили евакуацію транспортних засобів на власний бізнес-проєкт. Часто такі затримання відбуваються навіть без законних підстав. Особливо ганебна ситуація склалась у великих містах: Київ, Харків, Дніпро, Одеса тощо”.

Формування вартості послуг з евакуації транспортних засобів є непрозорою та зазвичай завищеною. Безпосередньо евакуацією транспортних засобів займаються приватні компанії або ФОП, які наближені до керівництва міст.

Але, як завжди, не все так просто. У разі остаточного прийняття законопроєкту евакуація авто не скасовується – її здійснюватиме Національна поліція. Як вказують автори, “підтримано ініціативу наділення відповідними повноваженнями уповноважених осіб органів Національної поліції”.

Теги по теме
полиция Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом