16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зміна клімату розширить географію тропічних хвороб
Зміна клімату розширить географію тропічних хвороб

Зміна клімату розширить географію тропічних хвороб

Підвищення температури через зміну клімату спричинить розширення географії тропічних хвороб, зокрема малярії, лихоманки денге, трахоми та інших.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в новому дослідженні ВООЗ та глобальної медичної ініціативи з ліквідації забутих тропічних хвороб Reaching the Last Mile.

Підвищення температури та зміна погодних умов впливатимуть на поширення заразних, у тому числі так званих забутих тропічних хвороб, що матиме значні наслідки для здоров'я людей і створюватиме додаткове соціальне навантаження, вважають автори дослідження.

Одна з причин – розширення географічного ареалу переносників інфекції, зокрема комарів.

«Цей важливий і своєчасний огляд виявляє тривожні тенденції і є закликом до термінових дій, – сказав керівник дослідження, директор глобальної програми ВООЗ з неінфекційних захворювань Ібрагіма Сосе Фолл. – Передача малярії, ймовірно, зміститься як у напрямку до полюсів, так і на більші висоти. А комарі, що переносять денге й чикунгунью, за прогнозами, теж продовжать розширювати свій ареал. Якщо ми хочемо захистити й розвинути важко здобуті перемоги останніх двох десятиліть, настав час мобілізуватися».

За словами директора глобальної програми ВООЗ із боротьби з малярією Даніеля Нгамідже, від впливу зміни клімату особливо постраждають найбідніші верстви населення, які не мають доступу до лікування.

Дослідники проаналізовали публікації в період з січня 2010 року по жовтень 2023 року, дійшовши висновку, що «досі немає достатнього розуміння фактичного й потенційного впливу спричинених людиною змін клімату на малярію та неінфекційні захворювання».

Поняття «забуті тропічні хвороби» об’єднує групу недуг, що спричиняються різними патогенами, зокрема вірусами, бактеріями, паразитами, грибками й токсинами. До них належать хвороба Шагаса, денге, чикунгунья, проказа, сказ, гельмінтози, які передаються через ґрунт, укуси змій, трахома, сап. За оцінками ВООЗ, від них страждає понад мільярд людей у світі.

Теги по теме
Медицина ВОЗ
Источник материала
Поделиться сюжетом