Заморожені продукти, які зменшують запалення: що радять дієтологи
Заморожені продукти, які зменшують запалення: що радять дієтологи

Заморожені продукти, які зменшують запалення: що радять дієтологи

Включення деяких заморожених продуктів у свій раціон може бути ефективним способом боротьби з хронічним запаленням і зменшити ймовірність страждання від різних хвороб. За словами Eatthis, багато комплексних досліджень вже надали докази того, що хронічне запалення низького ступеня пов'язане з такими захворюваннями, як інсульт, діабет, хвороби серця, артрит, вовчак і навіть деменція.

Окрім звичайних фізичних вправ і контролю ваги, людям, які дотримуються протизапальної дієти, потрібно робити акцент на стравах на рослинній основі. При цьому слід обмежити вживання цукру, рафінованих вуглеводів, а також продуктів тваринного походження, багатих на насичені жири.

Лісова чорниця

Лісова чорниця смачна завдяки своєму насиченому смаку та яскравому кольору, але вона має й інші переваги. Ці ягоди містять антоціани, які відповідають за їх темний відтінок і мають протизапальні властивості.

Антоціани мають великий потенціал для зменшення запалення, пов'язаного з деякими хронічними захворюваннями, такими як проблеми з серцем, діабет 2 типу, нейродегенеративні стани та деякі види раку. У лісовій чорниці на 33% більше антоціанів, ніж у звичайній. Тому додавайте її до каш, салатів та йогуртів, щоб насолодитися не лише смаком, але й поживністю.

Заморожений лосось

Омега-3 жирні кислоти, також відомі як ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) та докозагексаєнова кислота (ДГК), є основними компонентами лосося серед інших жирних сортів риби. Омега-3 чудово працюють проти запалень, оскільки вони регулюють цитокіни або імунні клітини, які призводять до посилення запальної реакції.

Кілька оглядів підтверджують, що біль і запалення, спричинені ревматоїдним артритом, можна ефективно зменшити за допомогою ЕПК плюс ДГК. Деякі з ранніх досліджень також показують, що їх можна використовувати для лікування вовчака, псоріазу, розсіяного склерозу і навіть астми.

Журавлина

Заморожена журавлина популярна протягом усього року, оскільки вона допомагає зменшити запалення. Ці маленькі червоні плоди містять флавоноїди, фенольні кислоти, бензоати, гідроксикоричні кислоти, терпени та інші біологічно активні речовини, завдяки яким вони, серед іншого, мають сильну протизапальну дію.

Крім того, журавлина має потужний антиоксидантний ефект. Дослідження, опубліковане журналом Nutrition Research, показало, що у людей, які вживали журавлинний сік, знижувався рівень С-реактивного білка (СРБ), який є індикатором хронічного системного запалення. Тому не поспішайте шукати заморожену журавлину без цукру і використовуйте її різноманітно: додавайте її у ваші найкращі страви, такі як солоні чи солодкі закуски, смузі, соуси, цільнозернові млинці або кекси.

Заморожена броколі

Брокколі, а також листові овочі, такі як шпинат, капуста кале і листова капуста, є хорошим вибором для підтримки збалансованої імунної системи. Особливістю броколі є те, що вона має високу концентрацію сульфорафану, який діє як антиоксидант, здатний пригнічувати запалення в організмі.

Крім того, одна чашка броколі містить клітковину, а також має менше калорій, ніж апельсин, але містить стільки ж вітаміну С. Ви можете додавати цей овоч до салатів, тушкованих супів, картоплі фрі та страв, що містять яйця. Свіжу броколі можна подавати з нежирними соусами або хумусом, щоб отримати більше задоволення.

Раніше OBOZ.UA опублікував інформацію, чому слід додати чорнослив до свого раціону.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом