Франція очолює формування коаліції військових інструкторів для України
Франція очолює формування коаліції військових інструкторів для України

Франція очолює формування коаліції військових інструкторів для України

Президент Франції Емманюель Макрон веде переговори з лідерами європейських країн про спільне відправлення військових інструкторів до України. Він має намір створити коаліцію, яка буде представлена під час відзначення 80-річчя висадки союзників у Нормандії 6 червня, у якому також візьме участь Президент України Володимир Зеленський.

Західні інструктори візьмуться за навчання українських військовослужбовців, зосереджуючись на галузях, таких як розмінування та обслуговування військової техніки. Початково планується відправити обмежену кількість персоналу до України, з метою подальшого розширення групи. За даними джерела, група потенційно може налічувати “сотні людей”.

Члени НАТО з Балтійського регіону вже висловили готовність приєднатися до коаліції. “Литва, якщо знадобиться, буде навчати їх (українську армію) в Україні в партнерстві з іншими країнами, які готові до цього”, – сказала прем’єр-міністр Інгріда Шимоніте. Міністр оборони Естонії Ханно Певкур також заявив, що їх уряд “відкритий для обговорення” такої можливості.

Макрон також обговорював створення “коаліції інструкторів” з канцлером Німеччини Олафом Шольцем 28 травня. Крім того, Велика Британія висловила зацікавленість участі. Західні інструктори будуть навчати саперів та готувати солдатів для нової мотострілецької бригади ЗСУ.

Участь у коаліції для багатьох європейських країн стала логічним продовженням місії ЄС з надання військової допомоги Україні (EUMAM), яка була розпочата восени 2022 року. Зараз в неї включені 24 держави – члени ЄС та Норвегія. Ця програма вже навчила 52 тисячі українських військових, або 15 бригад, з яких понад 12 тисяч людей проходили підготовку саме у Франції. До кінця літа планується навчання ще 8 тисяч бійців.

Представники західних військових структур вважають, що підготовка солдатів ЗСУ на території України підвищить їхню ефективність та знизить ризики, пов’язані з їх перекиданням до інших країн. Наразі військовослужбовці найчастіше навчаються у Польщі, Німеччині та Великій Британії, що вимагає значних логістичних зусиль та тимчасових витрат.

Українська армія страждає від нестачі особового складу, і командування неохоче відпускає військових із передової. Восени 2023 року навчальний курс у Франції довелося відкласти на місяць через те, що Генштаб ЗСУ відмовився відправити солдатів.

Теги по теме
Украина Владимир Зеленский Эммануэль Макрон
Источник материала
Поделиться сюжетом