Як правильно обирати черешню і чому її радять замість цукерок та таблеток від подагри
Як правильно обирати черешню і чому її радять замість цукерок та таблеток від подагри

Як правильно обирати черешню і чому її радять замість цукерок та таблеток від подагри

Свіжі новини від запорізьких фермерів: вже за тиждень-другий розпочнеться збір врожаю черешні. А зазвичай ягоди достигали в середині червня. Про те, чи наїмося черешні вдосталь цього сезону, який сорт ягоди найбільш солодкий та де в Україні черешневий край – читайте в матеріалі Коротко про.

Ціни на ягоди знизяться

На столичних ринках за кілограм відбірної черешні просять під 200 гривень. Таку захмарну ціну продавці пояснюють проблемами з логістикою: ягода імпортна, привозять з Туреччини, Іспанії, Греції. Своя закарпатська ягода вирішити проблему із цінами явно не може. По-перше, її менше, по-друге, візуально вона явно програє іноземним конкурентам у розмірі та зовнішній привабливості.

Та прогнозуємо, що вже за тиждень-другий ціни на цей продукт різко впадуть. Тому що у продажу з’явиться південна українська черешня. І фермери кажуть, що врожай буде рекордно щедрим.

В 60 кілометрах від Запоріжжя, на кордоні Вільнянського, Оріхівського та Новомиколаївського районів знаходяться сади фермерського господарства «Родючість». І майже 50 гектарів тут займають черешневі дерева, які зараз обліплені червоними ягодами. Над садом зграями літають горобці, відомі черешневі ласуни. Щоправда, їх відлякують різними способами, адже ягоди мають мати товарний вигляд.

- Як бачите, черешні в цьому році буде багато, - хвалиться Коротко про працівник сільськогосподарського підприємства «Родючість» Олександр. – Ягода достигає, а ми вже набираємо людей на збір врожаю. Наша черешня їде на ринки у різні куточки України. А до війни відправляли і за кордон. Крупна, солодка, корисна. І наша, українська.

Запорізька область узагалі вважається черешневим регіоном завдяки піщаним ґрунтам та теплому клімату. Тут ці дерева ростуть у парках, скверах, навіть у садках на кілька соток тамтешніх міст і сіл. І, звісно, на острові Хортиця. А до війни у Мелітополі взагалі зареєстрували торгову марку «Мелітопольська черешня», під якою продавали лише вирощені на місцевих піщаних ґрунтах ягоди. На жаль, українська історія «Мелітопольської черешні» закінчилася з окупацією Мелітополя. Місцеві жителі тихцем кажуть, що власник бренду перейшов на бік окупантів.

Та повернімося до української черешні. Серед популярних сортів Крупноплодна, Мелітопольська чорна, Бігаро бурлат, Скороспілка. Хоча, насправді, пересічний покупець розрізняє види черешні за кольором. На ринках та у магазинах продають червону, чорно-бордову та жовту ягоди. Фермери радять обирати саме темну, тому що вона м’ясиста, зазвичай крупна (буває в діаметрі більше 30 мм), соковита і дуже солодка. А лікарі додають, що до усього цього ще й містить більше антиоксидантів, аніж світлі ягоди.

В 60 кілометрах від Запоріжжя знаходяться черешневі сади фермерського господарства «Родючість». Фото: ФБ Sweet Gardens

Корисна заміна магазинним солодощам

Про користь черешні можна писати довго й багато. Але краще її куштувати. Усі сорти містять клітковину, вітаміни, мінерали. До прикладу, 80 грамів свіжої черешні (це склянка ягід, або 15 штук) містять всього 40 калорій, а ще:

  • білки - 0,7 г,
  • вуглеводи - 9,2 г,
  • жири - 0,1 г,
  • клітковина - 1 г,
  • калій - 168 мг,
  • вітамін - С 9 мг.

А також марганець, мідь, залізо, магній, вітамін К.

- З таким складом і, особливо, кількістю клітковини черешня допомагає підтримувати здоров’я травної системи, підживлюючи корисні кишкові бактерії, - розповідає Коротко про сімейний лікар Тетяна Рогацька. – А вітамін С необхідний для підтримки вашої імунної системи та здоров’я шкіри, тоді як калій необхідний для скорочення м’язів, функціонування нервів, регуляції артеріального тиску та для багатьох інших важливих процесів в організмі.

Також лікарі радять замінити черешнею магазинні солодощі. Хоча ягоди солодкі, наче цукерки, зате мають низький глікемічний індекс. Тобто цукор у крові не буде «стрибати». А ще склянка черешні щодня допоможе:

  • здоров’ю серця,
  • відновитися після тренування,
  • полегшити симптоми подагри (знижує рівень сечової кислоти),
  • знизити рівень холестерину,
  • покращити сон,
  • підвищити імунітет,
  • покращити стан шкіри.

Після вище прочитаного одразу закортіло наїстися черешні. На власному досвіді знаємо, що зупинитися у поїданні цієї ягоди ой як важко. Та все ж і тут діє правило «все добре в міру». Якщо з’їсти надто багато, то можна отримати діарею, газоутворення, біль у животі. Щоб не мати проблем з травленням, здорова людина може з’їсти за один раз не більше 300 грамів ягід, а денна норма – максимум 1 кілограм. Якщо плануєте їсти черешню як десерт, то не раніше аніж через пів години після закінчення прийому їжі.

Краще узагалі обходити черешню стороною тим, хто страждає на гастрити з підвищеною кислотністю шлунку, діабетикам, алергікам, а також дітям до 3 років.

Лікарі радять замінити черешнею магазинні солодощі. Фото: ФБ Sweet Gardens

Як вибрати смачну черешню?

Рожеву, жовту чи темну – це вже справа смаку. Але при купівлі звертайте увагу на:

  • Однорідність кольору. Якщо є темні плями – ягоду не купуйте.
  • Покрутіть ягоду між пальцями, вона повинна бути без неприємного запаху.
  • Шкірка стиглої черешні гладка і без пошкоджень. Уникайте потрісканих ягід.
  • Обирайте ягоди із зеленим хвостиком, тому що коричневий свідчить, що черешня перестигла.

Черешня корисна і для серця. Фото: vsmg.org

Источник материала
Поделиться сюжетом