Оновити дані або здати паспорт України: навіщо Безугла пропонує позбавляти громадянства чоловіків
Оновити дані або здати паспорт України: навіщо Безугла пропонує позбавляти громадянства чоловіків

Оновити дані або здати паспорт України: навіщо Безугла пропонує позбавляти громадянства чоловіків

Нардеп Мар'яна Безугла запропонувала тим, хто перебуває за кордоном і не хоче ставати на військовий облік, відмовитися від громадянства. Фокус розбирався, наскільки можливі такі радикальні дії.

Днями під час телеефіру між нардепами Мар'яною Безуглою та Юлією Клименко стався скандал. Політики обговорювали питання повернення в Україну військовозобов'язаних чоловіків. Безугла зазначила, що згідно з постановою Кабміну, українці, яких було знято з військового обліку через виїзд за кордон на термін понад 3 місяці, до 16 липня зобов'язані повернутися додому, щоб прийти до ТЦК і стати на військовий облік.

Як відомо, для постановки на військовий облік недостатньо оновити дані в додатку "Резерв+". Потрібно також пройти медкомісію в ТЦК, що зробити за кордоном неможливо.

На думку Безуглої, самі українці повертатися додому не стануть, а примусово їх повернути не вийде. А тому всім їм потрібно відмовитися від українського громадянства.

Нардеп від партії "Голос" Юлія Клименко не погодилася з колегою, зазначивши, що пропонувати українцям, які виїхали за кордон, відмовитися від громадянства, неправильно. У такому разі наша країна втратить 11 млн осіб.

При цьому Клименко додала, що, ймовірно, Безугла недостатньо добре розбирається в мобілізаційному законодавстві. Бо чоловіків, які не повернуться в Україну, щоб стати на військовий облік, "оголосять у розшук і відкриють проти них кримінальні справи".

Також нардепка зазначила, що лідери європейських країн нібито обіцяли прем'єр-міністру Денису Шмигалю, що повертатимуть українців додому.

Гучні цифри: скільки насправді українців за кордоном

У короткому, але скандальному діалозі Клименка і Безуглої примітні кілька моментів. Перше — кількість українців, які перебувають за кордоном, яку озвучила представниця партії "Голос".

Після того як Безугла запропонувала всім, хто не хоче ставати на військовий облік, здати паспорти, Клименко зауважила, що в такому разі країна залишиться без 11 млн громадян.

"20 років вони відправляли в Україну 18 млрд доларів щорічно. Це наші заробітчани, які годували вас, зокрема, податками. Тому що люди не вивозили сім'ї, а відправляли сюди гроші. Це в 10 разів більше, ніж дають нам міжнародні організації", — заявила нардеп.

Варто зазначити, що за офіційними даними, від початку повномасштабного вторгнення за кордон виїхали (і не повернулися) близько 6,5 млн українських біженців. Такі цифри у квітні 2024 року озвучила міністр економіки Юлія Свириденко. Із них приблизно 650 тисяч, як зазначали в австрійському виданні Exxpress із посиланням на дані Євростату, — українські чоловіки віком 18-60 років. Тобто військовозобов'язані українці з числа всіх, хто виїхав за кордон після 24 лютого 2022 року, становлять приблизно 10%.

Кількість трудових мігрантів, які перебувають за кордоном на момент повномасштабного вторгнення РФ, достовірно невідома. За словами директорки Інституту демографії та соціальних дослідження Елли Лібанової, 2021 року за кордоном працювали близько 2,5-3 млн українців. Тобто приблизно така кількість людей, імовірно, перебувала за кордоном, коли ЗС РФ вторглися на територію України. Навіть якщо припустити, що більшість трудових мігрантів чоловіки, у сумі з тими, хто виїхав після 24 лютого 2022 року ніяк не виходить 11 млн осіб. Або у Клименка є якісь інші дані.

Другий примітний момент — якщо людина перебуває за кордоном і з якихось причин хоче відмовитися від громадянства, їй потрібно звернутися до консульства. Як відомо, чоловіки, які проживають за кордоном і не бажають оновлювати облікові дані в застосунку "Резерв+", не можуть скористатися консульськими послугами. Отже, вийти з громадянства вони теж не можуть, хоча б тільки з цієї причини. Не кажучи вже про те, що для виходу з громадянства людина має знятися з військового обліку в Україні та отримати або перебуває на етапі отримання громадянства іншої країни.

Додамо, що нардеп Безугла не вперше порушує тему відмови від громадянства.

Наприкінці 2023 року політикиня зробила низку гучних заяв, які стосувалися обов'язкової мобілізації жінок. Після цього нардеп у себе в соцмережах запиталажінок, чи згодні вони відмовитися від громадянства, щоб не ставати на військовий облік. Більшість відповіли позитивно. Також Безугла поцікавилася у чоловіків, чи згодні вони відмовитися від громадянства, щоб їх не мобілізували. 73% учасників опитування відповіли позитивно.

Обіцянки Шмигалю: чи реально повернути українців додому

Третє, на що варто звернути увагу в скандальному діалозі нардепів — заява Клименка, що нібито прем'єр-міністру України Денису Шмигалю хтось пообіцяв повертати українців додому.

Зазначимо, на Заході періодично ведуть дискусію, щодо військовозобов'язаних українців, які проживають за кордоном.

Деякі країни ЄС у травні 2024 року чітко позначили свою позицію, виступивши за або проти всіляких обмежень для чоловіків призовного віку. Так, наприклад, Німеччина дала зрозуміти, що продовжить допомагати біженцям, Польща заявила, що не має наміру приховувати "ухилянтів" і вже співпрацює з Києвом за цим треком — правоохоронці повертають військовозобов'язаних, які намагаються незаконно перетнути кордон, а в Литві міркували, що можуть обмежити чоловіків у праві на отримання посвідки на проживання.

За словами політолога Ігоря Рейтеровича, торік Шмигаль говорив, що Україна працює з країнами Заходу в цьому напрямку. Однак навіть якщо окремі лідери країн висловлювали підтримку України в її бажанні повернути біженців додому, навряд чи хтось обіцяв прем'єру повертати їх.

"Це суперечить основоположним законам ЄС. Поясню: якщо Україна зробить запит із вимогою повернути військовозобов'язаних чоловіків додому, щоб потім відправити їх на війну, ця людина може попросити політичного захисту в країні перебування. Європейські країни підписали угоду. Вони не видають іншим країнам людей, якщо в країні перебування їхньому життю загрожує небезпека, зокрема тих, хто уникає мобілізації. Тому нашій владі потрібен механізм стимулювання, а не залякування", — міркує в бесіді з Фокусом Рейтерович.

Заміри громадської думки

Експерти зазначають, що заяви Мар'яни Безуглої не відображають дійсності. А більшість українців, які перебувають за кордоном, можуть висунути відповідні претензії до влади, сказавши, що держава не забезпечила для них достатній рівень захисту, коли почалася війна.

"Чи виконала влада свої зобов'язання? Не думаю. Тому я вважаю, що всі ці заяви озвучуються для відволікання уваги. Давайте повісимо всіх собак на тих, хто за кордоном, і тоді українці відчують справедливість і закриють очі на підвищення тарифів або мобілізацію. Але так не спрацює", — вважає Рейтерович.

Політолог Олег Постернак додає, що нардеп Безугла є спікером влади і нерідко озвучує тези, схвалені на самому верху влади. І такі заяви — свого роду "тестування" на публіці тих чи інших можливих рішень.

"Вона найагресивніша блогерка, її контент розходиться по медіа і створює екстраординарний шум. Яка мета? Частину електорату турбує тема людей за кордоном. Вкидаючи такі агресивні тези, можна зрозуміти, яка частина суспільства підтримує радикальні методи. З іншого боку, коли Безугла говорить щось різке, через деякий час влада виходить і оголошує, що нічого подібного вони не планували", — резюмує Постернак.

Фокус раніше писав, як на Заході сприятимуть мобілізації в Україні.

Фокус також розбирався, як українцям за кордоном повернути доступ до консульських послуг.

Теги по теме
Верховная Рада
Источник материала
Поделиться сюжетом