ЗСУ випереджають плани Путіна. Чи дозволять удари західною зброєю створити "санітарну зону" в РФ
ЗСУ випереджають плани Путіна. Чи дозволять удари західною зброєю створити "санітарну зону" в РФ

ЗСУ випереджають плани Путіна. Чи дозволять удари західною зброєю створити "санітарну зону" в РФ

Перший удар західною зброєю по військових об'єктах у Росії був більш ніж успішним: загарбники позбулися двох установок ППО. Союзники дали Україні можливість "очистити" територію вздовж кордонів. Фокус розбирався, чи вдасться ЗСУ зірвати бойовий потенціал угруповання військ "Север" і як РФ може відповісти на обстріли.

Західні союзники дозволили Україні використовувати їхнє озброєння для ударів по військових об'єктах у Росії на кордоні з Харківською областю, але з низкою застережень. Головний принцип — нівелювати загрози нападу окупантів у прикордонних територіях Харківської та Сумської областей, де зосереджено велике угруповання військ.

Київ не отримав від Вашингтона дозволу на удари далекобійними ракетами ATACMS. Очевидно, проглядається бажання Заходу уникнути ескалації з Росією, тому снаряди радіусом дії до 300 кілометрів і низка плануючих бомб поки що не застосовуються.

Одразу після отримання дозволу США на удари по РФ, у ніч на 3 червня ЗСУ завдали удару по зенітно-ракетних комплексах С-300 і С-400 у Бєлгородській області. Імовірно, техніку ворога атакували з реактивної артилерійської системи HIMARS. Пізніше в мережі показали кадри палаючих пускових установок, якими окупанти атакували Харків і область.

За одну атаку ЗСУ росіяни втратили зенітно-ракетні комплекси С-300 і С-400

За відомостями медіа Astra, йдеться про атаку місця дислокації підрозділів Міноборони Росії в Корочанському районі. Унаслідок цього згоріло кілька одиниць військової техніки та поранено трьох військовослужбовців.

Після детонації боєприпасу також загинув заступник голови адміністрації Корочанського району Ігор Нечипоренко. Голова району Микола Нестеров, двоє голів сільських поселень Веденін Андрій і Шевляков Ігор дістали незначні поранення.

Удари по території Росії. Чи створюють ЗСУ реальну "санітарну зону"?

Союзники дали Україні можливість "очищати" зону виключно вздовж кордонів. Застосування західних РСЗВ по Бєлгородській та інших російських областях допомагає ЗСУ зруйнувати бойовий потенціал північного угруповання військ ЗС РФ.

Існують ознаки перегрупування росіян для нового нападу. Пересування військ у містах Грайворон, Борисівка і Пролетарський на захід від Бєлгорода може вказувати на формування ударної групи в Бєлгородській області, пише журнал Forbes.

Вдале попадання по російських ЗРК стало явним досягненням і початком попереджувальних ударів по скупченню сил ворога. Засоби ППО Росії не тільки прикривають повітряний простір Бєлгородської області. За допомогою них ведуться регулярні терористичні атаки по Харкову, говорить Фокусу координатор групи "Інформаційний спротив", військовий експерт Олександр Коваленко.

До випадку вдалого застосування РСЗВ HIMARS західні засоби ураження не завдавали ударів по тилу Росії. Наразі ЗСУ формуватимуть буферну або демілітаризовану зону в прикордонні з РФ. За оцінкою Коваленка, українські підрозділи зроблять це швидше й ефективніше, ніж окупанти, які намагаються реалізувати мрії президента Володимира Путіна щодо створення в Україні "санітарної зони".

У контексті бойових успіхів росіян у Харківській області варто зробити застереження. Атаки в прикордонні дали змогу окупантам захопити низку населених пунктів: Стрілечю, Лук'янці, Глибоке, Пильне та інші. Тривають спроби прориву до Липців.

Росія і далі нарощує угруповання на півночі Харківської області, але як говорив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, для початку великомасштабного наступу сил явно недостатньо.

Далекобійне озброєння на кшталт ракет ATACMS дасть змогу відсунути буферну зону далі від українських кордонів, але для цього потрібен дозвіл від США. Поки що можна використовувати британські снаряди Storm Shadow, але з чітким вибором цілей. Географія застосування озброєння Заходу поширюється на всі прикордонні області: Бєлгородську, Курську та Брянську, вважає Коваленко.

Ядерна відповідь РФ на обстріли ЗСУ

Військовий експерт Олег Жданов переконаний у необхідності створення буферної зони між Україною та Росією. Якщо не зробити цей крок, російські окупанти продовжать безперешкодно завдавати ударів по українських містах.

Імовірність ядерної відповіді з боку Москви на використання ЗСУ західного озброєння вкрай низька, упевнений Жданов.

"Не одні ж українці постраждають у разі вибуху. Ядерна зброя — зброя масового ураження. Ніхто точно не скаже, яким виявиться результат її застосування. Радіоактивний дощ і в Росії піде. У Кремлі є люди, які розуміють наслідки: навіть спроба застосування стане тотальною помилкою", — резюмує експерт.

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена близько тижня вирішувала, чи дозволяти ЗСУ бити американською зброєю по території Росії. У підсумку заборону зняли для РСЗВ HIMARS.

Фокус раніше писав, що атаки армії РФ на Харківському напрямку могли бути допоміжними. Влітку наступ імовірний в іншій стороні.

Источник материала
Поделиться сюжетом