Як зберігати чай: розповідає магазин чаю
Як зберігати чай: розповідає магазин чаю

Як зберігати чай: розповідає магазин чаю

Вдома ми робимо все, щоб чай залишався насиченим та ароматним якомога довше. В кожного свої секрети. Та чи замислювалися ви, в яких умовах утримують чай у місці, де ви його купуєте? Тонкощами зберігання ділиться спеціалізований чайний магазин New Tea.

Чи порівнювали ви коли-небудь аромат свого улюбленого свіжопридбаного чаю з тим, який вже довго зберігається на вашій кухні? Цікаво, наскільки змінюються інші його властивості, та що саме на них впливає. Про те, як правильно зберігати цінне зілля, і чому приділити максимальну увагу – розповідає магазин чаю New Tea.

Навіщо взагалі замислюватися про зберігання чаю?

Здавалося б, якщо чай висушений, знаходиться в закритому пакетику й не зберігається у ванній кімнаті – цього має бути достатньо. Та якщо ви хоч раз куштували «старий» чай, який давно знаходився у відкритій упаковці, то розумієте, чого йому не вистачає. До того ж, неправильне зберігання впливає на якість заварки вже за кілька місяців після збору. І це ще навіть не етап фасування!

Не всі чаї бояться зістарювання, однак, звертати увагу на певні особливості зберігання важливо. А саме, на:

  • вологість повітря;
  • дію сонячних променів;
  • температуру;
  • контакт із киснем;
  • запахи в приміщенні.

Фактор 1. Вологість

Постійна значна вологість (ми не даремно наводили приклад ванної кімнати) або її сильні коливання здатні швидко зіпсувати будь-який чай. А якщо додати до вологості підвищену температуру, заварка й узагалі може запліснявіти.

Фактор 2. Вплив сонячних променів

Сонячне світло прискорює процеси окислення й руйнує пігмент чайного листа. А отже, навіть елітний чай буде виглядати пожовклим, матиме приглушений аромат і мінімум корисних речовин у складі.

Фактор 3. Температура

Навряд чи вам захочеться зберігати чай у холодильнику при значній вологості, тому варто обрати зручну шухлядку в оселі. Однак, що нижчою буде температура повітря у приміщенні – то менше шансів, що в чайній сировині розмножаться бактерії чи пліснява.

Якщо ви рідко п’єте один і той самий напій, краще купити чай у Києві в мініатюрній упаковці, і не зберігати його надто довго у спекотній кухні.

Фактор 4. Кисень

Антиоксиданти в чаї мають безліч корисних властивостей:

  • омолоджують;
  • позитивно впливають на серцево-судинну систему;
  • додають енергії;
  • підтримують імунітет.

Уявіть собі, що кисень прискорює їх вивільнення, а отже – негерметична упаковка одразу ж знецінює навіть найбільш цілющий чай. Ось чому краще обирати для зберігання порцелянові або жерстяні ємності.

Фактор 5. Сторонні запахи

Ви коли-небудь куштували білий чай, що пахне смаженою рибою? А як щодо пуера з чорним перцем? Саме це може статися, якщо зберігати чай біля плити або в одній шафці зі спеціями, адже чайний лист швидко насичується сторонніми запахами. Навряд чи вам хочеться псувати дорогоцінний продукт, чи не так?

А як щодо місця купівлі?

Зважаючи на численні фактори, які можуть відчутно вплинути на якість напою ще до його потрапляння до вашої оселі, купити чай у випадковому магазинчику – точно не найкраща ідея. Всі вимоги щодо зберігання здатний виконати лише спеціалізований чайний магазин. Саме таким є чайний магазин у Києві New Tea.

Якщо ви вирішуєте замовити чай онлайн, важливо, щоби обраний інтернет-магазин чаю дотримувався всіх вимог щодо зберігання, міг надати всі необхідні документи на чайну сировину і, звичайно, провести детальну консультацію для вимогливого знавця чаю: такого, як ви.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом