Війна близько: виробник чипів TSMC намагався втекти з Тайваню, побоюючись нападу Китаю
Війна близько: виробник чипів TSMC намагався втекти з Тайваню, побоюючись нападу Китаю

Війна близько: виробник чипів TSMC намагався втекти з Тайваню, побоюючись нападу Китаю

Компанія TSMC заявляє, що обговорювала можливість виведення своїх фабрик з Тайваню, але на практиці такий крок неможливий.

Виробник чипів TSMC нещодавно узгоджував із деякими клієнтами можливість перенесення своїх заводів з острова Тайвань, оскільки напруженість у відносинах із Китаєм зростає. Про це стало відомо виданню South China Morning Post.

Напруженість між Китаєм і Тайванем різко зросла після того, як минулого місяця Пекін почав військові навчання навколо острова після інавгурації президента Тайваню Лай Цзін-те, якого китайський уряд називає "сепаратистом". Топ-менеджери TSMC вважають, що нестабільність у районі Тайванської протоки стане проблемою для ланцюжка поставок. Однак вивести заводи з виробництва мікросхем з острова, враховуючи, що від 80 до 90% його виробничих потужностей розташовано на Тайвані, не є можливим.

З якими саме клієнтами TSMC вів переговори — невідомо. Є інформація про проведення переговорів із Семом Альтманом, засновником OpenAI, з приводу поставок чипів для штучного інтелекту. Представники TSMC ясно дали зрозуміти, що кількість заводів, які пропонував Альтман, була занадто великою, і TSMC побоювалася, що не зможе експлуатувати 80% або більше потужностей усіх цих заводів, повідомило джерело. Також неясно, чи говорили TSMC і Альтман про будівництво своїх заводів за межами Тайваню.

Тема можливої війни між Тайванем і Китаєм та її впливу на ланцюжки поставок мікросхем практично не обговорювалася на щорічній виставці технологій Computex цього тижня в Тайбеї. Однак у кулуарах Френк Хуанг, голова Powerchip Semiconductor Manufacturing, заявив, що це нікого поки що не турбує, коли його запитали, чи чинять іноземні клієнти тиск на тайванські фірми, щоб вони не виробляли там продукцію, зважаючи на напруженість.

"Тайвань важливий для ШІ — навіть китайці це знають. У нас усе гаразд, жодних проблем", — сказав він.

Генеральний директор Advanced Micro Devices Ліза Су також підтвердила важливість Тайваню в глобальному ланцюжку поставок чипів, коли її запитали про те, як напруженість у відносинах з Китаєм і його військові ігри можуть вплинути на галузь.

Важливо У Китаї великі проблеми: 7-нм чипи працюють гірше, ніж очікувалося, їх хочуть поліпшити

"Ми здійснюємо більшу частину виробництва тут з такими ключовими постачальниками, як TSMC. Крім того, у нас є низка партнерів, які допомагають нам створювати екосистему тут, на Тайвані", — сказала вона журналістам на виставці в понеділок.

Раніше ми писали про те, що трапиться з виробництвом чипів, якщо Китай захопить Тайвань. У Міністерстві торгівлі США вважають, що війна Китаю і Тайваню може дуже сильно послабити технологічний сектор США.

Теги по теме
война
Источник материала
Поделиться сюжетом