Укренерго залучило в уряду Німеччини €30 мільйонів - на що підуть гроші
Укренерго залучило в уряду Німеччини €30 мільйонів - на що підуть гроші

Укренерго залучило в уряду Німеччини €30 мільйонів - на що підуть гроші

НЕК «Укренерго» залучило 30,4 млн євро від уряду Німеччини для підвищення надійності роботи української енергетичної інфраструктури.

Як передає Укрінформ, про це НЕК «Укренерго» повідомляє у Фейсбуці.

Сьогодні в Берліні, напередодні Міжнародної конференції з відновлення України, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, членкиня правління державного Німецького банку розвитку KfW Крістіан Лайбах та директорка KfW по регіону Східна Європа, Кавказ, Центральна Азія Вероніка Гарсіа дель Арко підписали кредитну угоду на суму 30,4 млн євро.

Підписання відбулося у присутності міністра енергетики України Германа Галущенко, генерального директора Директорату Європейської комісії з питань розширення Герта Яна Купмана та державного секретаря міністерства економічного співробітництва та розвитку ФРН Йохена Фласбарта,

Кошти для фінансування проєкту на пільгових умовах надав уряд Німеччини. Відповідну гарантійну угоду від уряду України підписав міністр фінансів Сергій Марченко.

Ці гроші будуть спрямовані на підвищення стійкості української енергосистеми та забезпечення стабільної роботи магістральної високовольтної мережі Укренерго. Реалізація проєкту дозволить суттєво підвищити ефективність передачі електроенергії по країні та посилить синхронну роботу української та європейської енергосистем.

«Вдячні KfW за ініціативу щодо фінансування підвищення надійності української енергетичної інфраструктури та інших важливих проєктів, які вже реалізуються за підтримки Уряду Німеччини. Наша співпраця в рамках підписаних угод є свідченням сили партнерства, демонструючи виняткову командну роботу та непохитну відданість, що сприяють успішній реалізації проєктів, спрямованих на сталий розвиток і прогрес», - зазначив Марченко.

Своєю чергою Кудрицький висловив вдячність уряду ФРН та державному Німецькому банку розвитку KfW за надану допомогу.

«Кредитні кошти, які ми отримали від наших партнерів, будуть направлені на реконструкцію однієї з наших підстанцій у західному регіоні. Після модернізації це буде високотехнологічний автоматизований об’єкт, який відповідатиме вимогам ENTSO-E щодо надійності роботи системи електропередачі та безпеки мережі. Також надане фінансування допоможе закупити дороговартісне високотехнологічне обладнання для підстанцій, які були пошкоджені під час ракетних та дронових атак ворога», - розповів голова правління Укренерго.

«Реконструкція, модернізація та розширення інфраструктури передачі електроенергії є надзвичайно важливими для відновлення та економічного розвитку України. Підвищення енергоефективності та інтеграція з Європою електроенергетичної системи України сприятимуть стабілізації подачі електроенергії. Як наслідок, по всій країні покращаться як умови для господарської діяльності, так і повсякденне життя українців», - підкреслила член правління KfW Лайбах.

Від початку повномасштабного вторгнення, за підтримки Німецького банку розвитку KfW Укренерго вже залучило фінансову допомогу для відновлення та розбудови мережі передачі електроенергії на загальну суму близько 208,8 млн євро (з урахуванням нового кредиту).

Як повідомляв Укрінформ, графіки відключень у вівторок по всій Україні діятимуть п’ять годин.

Фото: Укренерго, Фейсбук

Теги по теме
Германия Деньги
Источник материала
Поделиться сюжетом