Нарощування військової допомоги для України є невідкладним завданням - Столтенберг
Нарощування військової допомоги для України є невідкладним завданням - Столтенберг

Нарощування військової допомоги для України є невідкладним завданням - Столтенберг

Під час саміту у Вашингтоні лідери країн Альянсу мають погодити посилення ролі НАТО у наданні військової допомоги Україні та визначити довгострокові фінансові зобов’язання з її подальшої підтримки.

Про це у Ризі під час спільної пресконференції з президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо ухвалити важливі рішення (у Вашингтоні – ред.) щодо стримування та оборони, щодо підтримки України, а також як зміцнити співпрацю з нашими індо-тихоокеанськими партнерами, щоб відповісти на виклики для нашої безпеки від Китаю. Але найбільш невідкладним завданням є надання підтримки Україні так довго, як це буде необхідним. Я очікую, що союзники по НАТО погодять провідну роль НАТО у наданні безпекової допомоги і тренування для України, погодять довгострокові фінансові зобов’язання», - сказав керівник НАТО.

Він нагадав, що союзники по Альянсу надають 99% від усієї військової допомоги, що надходить в Україну, тож є сенс у тому, щоб саме НАТО відігравало сильнішу координуючу роль у такому постачанні. Це має упередити затримки та прогалини у постачанні Україні зброї та військового обладнання, які спостерігалися минулої зими.

«Україна потребує стабільного та передбачуваного надходження військової допомоги. Це також має надіслати чіткий сигнал для Москви, що ми будемо з Україною так довго, як це буде необхідним. Формулюючи наші довгострокові зобов’язання перед Україною, ми сприяємо швидкому завершенню цієї війни. Для президента Путіна буде більш очевидним, що він не зможе нас перечекати, тим раніше він може дійти висновку, що має сісти за стіл переговорів, та прийняти той факт, що Україна продовжується як суверенна незалежна держава», - наголосив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Ризі відбувається саміт союзників по Альянсу у форматі В9, учасники якого обговорюють поточну ситуацію та шляхи зміцнення безпеки в Балтійському регіоні.

Фото архівне

Теги по теме
война НАТО
Источник материала
loader
loader