Мирний саміт щодо України: у підсумковому документі не буде пункту про виведення військ РФ, — ЗМІ
Мирний саміт щодо України: у підсумковому документі не буде пункту про виведення військ РФ, — ЗМІ

Мирний саміт щодо України: у підсумковому документі не буде пункту про виведення військ РФ, — ЗМІ

За інформацією журналістів, низка країн, які будуть присутні на заході у Швейцарії, продовжують підтримувати зв'язки з Москвою. У комюніке може з'явитися пункт про те, що в обговоренні завершення бойових дій мають брати участь усі сторони конфлікту.

У підсумковому документі "саміту миру" у Швейцарії може не бути пункту про виведення російських військ з території України. Від цього довелося, можливо, відмовитися через позицію деяких країн, передає телеканал NHK з посиланням на проєкт документа.

За інформацією від дипломатичних джерел журналістів, цей пункт нібито довелося вилучити з комюніке, адже низка країн Азії та Близького Сходу, що розвиваються, продовжують підтримувати зв'язки з Москвою, але все ж погодилися взяти участь у заході.

У результаті, йдеться в матеріалі, у спільній заяві буде лише три з десяти пунктів "формули миру", яку представив український президент Володимир Зеленський. Мова про:

  • безпеку атомних електростанцій;
  • продовольчу безпеку;
  • звільнення всіх полонених і повернення українських дітей із Росії.

Також у комюніке може бути присутнім пункт про те, що в досягненні миру мають брати участь усі сторони конфлікту. Відповідно, там підкреслять важливість участі Росії в подальших дискусіях на цю тему.

"Саміт миру" у Швейцарії: позиція президента України

Ще наприкінці травня український президент заявляв, передає "Радіо Свобода", що на "саміті миру" у Швейцарії обговорюватимуть не всі пункти з формули, адже частина країн по всьому світу продовжують балансувати між Києвом і Москвою.

"Три пункти виносимо, які об'єднують усі країни, тому що багато країн, які балансують між Україною і Росією, кажуть: є складні речі, які без росіян не вирішуються тощо. Ось ми відсунули в бік те, що, може, знаєте, якось роз'єднувати країни", — заявляв Володимир Зеленський.

В іншому своєму інтерв'ю інформаційному агентству AFP глава держави заявляв, що Київ готовий до діалогу з усіма країнами, які підтримують територіальну цілісність України. У зв'язку з цим і триває робота над залученням більшої кількості країн на саміт.

"Навіть якщо вони бачать світ по-іншому, важливо працювати над тим, щоб їх залучити, бо вони мають вплив. Будь-який: оборонний — на рівні торгівлі зброєю, десь — економічний. Вони мають вплив на Росію. І чим більше таких країн з нашого боку — з боку закінчення війни, — тим більше доведеться Росії рахуватися також", — продовжив Володимир Зеленський.

А ось 7 червня, виступаючи перед Національними зборами Франції, український президент відкинув будь-яку можливість територіальних поступок РФ. Він вважає, що в такий спосіб росіяни спробують скористатися паузою і накопичити сили. Водночас, Володимир Зеленський сумнівається, що очільник Кремля Володимир Путін вийде переможцем із цієї війни.

Нагадаємо, 6 червня повідомлялося, що канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів про основні очікування від саміту у Швейцарії. На його думку, Росія все ще вірить, що зможе досягти своїх цілей на полі бою, тому ймовірність мирних переговорів найближчим часом маленька.

Источник материала
Поделиться сюжетом