США використовують український досвід для захисту Тайваню
США використовують український досвід для захисту Тайваню

США використовують український досвід для захисту Тайваню

Війна в Україні має важливе значення в тому числі для ситуації навколо Тайваню, захопити який, згідно з вказівкою голови КНР Сі Цзіньпіна , Народно-визвольна армія Китаю має бути готова до 2027 р. невдачі, і успіхи сторін, як стратегічні ініціативи, і технологічні методи ведення війни.

Якщо Сі зважиться на вторгнення, він не захоче повторити помилку Володимира Путіна, який мав намір взяти Київ за три дні, а у результаті ув'язнення у війні, яка триває вже третій рік. Тому Китай, мабуть, має намір розтрощити Тайвань внаслідок несподіваної та масованої атаки, вважає адмірал Семюел Папаро , який нещодавно очолив Індо-Тихоокеанське командування США. «Вони хочуть продемонструвати світові коротку, стрімку війну, щоб поставити його перед фактом, що відбувся, перш ніж він опритомніє», – сказав Папаро The Washington Post (WaPo). Тому США та їхні союзники мають зробити так, щоб Сі розумів: легка перемога йому не світить і навіть не намагався організувати напад, пояснив адмірал.

Для стримування Китаю США розробили стратегію Hellscape («апокаліптичний пейзаж, пекло»): щойно китайські кораблі рушать у бік Тайваню, США випустять тисячі повітряних і морських (як підводних, так і надводних) безпілотників, щоб стримати китайську армаду і дати Тайваню, США та союзним силам підготувати адекватну відповідь. Папаро сказав WaPo:

— Я хочу перетворити Тайванську протоку на безпілотне пекло, використовуючи певні секретні можливості. Так щоб вони [китайці] на місяць опинилися у виключно тяжкому становищі, і це дасть мені час на все інше.

Адмірал не став розповідати, які саме технічні можливості він має, але заявив, що «вони реальні і можуть бути розгорнуті».

У березні Пентагон повідомив, що витратить $1 млрд на програму «Реплікатор» з виробництва великої кількості морських та повітряних безпілотників саме для стратегії Hellscape. За словами Папаро, «Реплікатор» свідчить, що США вивчають уроки з війни в Україні, де українські інновації у сфері дронів вивели конфлікт на новий технологічний рівень.

Зокрема Україна веде ефективну кампанію проти Чорноморського флоту Росії, використовуючи як ракети, так і розроблені нею морські безпілотники. Дрони вже не раз групами нападали на російські військові кораблі, у тому числі ті, що ховаються в бухтах, завдаючи їм істотних ушкоджень і топлячи їх. Внаслідок цього Росія втратила близько третини кораблів Чорноморського флоту, а Україна з минулої осені відновила безперешкодний морський експорт сільськогосподарської продукції.

За даними сайту Oryx, який фіксує документально підтверджені втрати, Росія втратила 26 кораблів та підводних човнів, з яких 19 було знищено, а сім – пошкоджено.

Щоправда, повноцінне вторгнення – це не єдина можливість Китаю. Він може спробувати якщо не підкорити Тайвань, то поставити його навколішки. Повномасштабна війна може призвести до падіння світового ВВП у перший рік конфлікту на 10,2%, при цьому ВВП Тайваню скоротиться на 40%, материкового Китаю – на 16,7%, США – на 6,7%, підраховував на початку 2024 року. Bloomberg Economics. У разі блокади острова ВВП впаде на 5%, 12,2%, 8,9% і 3,3% відповідно.

Источник материала
Поделиться сюжетом