9 причини зупинити тренування: ознаки перевтомлення
9 причини зупинити тренування: ознаки перевтомлення

9 причини зупинити тренування: ознаки перевтомлення

А чи знали ви, що перевтома може зашкодити вашому прогресу? Безумовно, фізичні вправи та регулярне відвідування спортзалу є корисним для здоров’я, проте надмірне тренування може призвести до зниження працездатності, болю та дискомфорту. 

Таким чином, ваші тренування можуть стати менш ефективними, а відпочинок не приносити полегшення у м’язах. Які саме ознаки свідчать про перевтому та чому не слід ігнорувати сигнали вашого тіла, розповіли в Eat This, Not That

Надмірна емоційність 

Якщо емоції змушують вас плакати частіше або ви почуваєте себе пригніченими, це може бути знаком, що свідчить про перетренування. У цей час слід розділити свої тренування на різні аспекти, такі як рівновага, сила та спритність, щоб уникнути перенапруження.

Спрага 

Після надмірного тренування вашому тілу потрібна не лише вода, але й поживні речовини, які необхідні для відновлення. Важливо забезпечити собі достатній сон та пити воду перед й під час тренування, щоб уникнути виснаження, а також підтримати оптимальну гідратацію. Крім того, ви можете спробувати детокс-воду з додаванням м'яти, ківі або лимону. 

Пропускаєте дні відпочинку 

Дні відпочинку — це правильна практика, яка дозволить відновити сили та покращити свої результати. Щоб уникнути стресу, слід після 4-5 днів тренувань надати своєму тілу випадковий день відпочинку, під час якого слід спати, гуляти та дозволити собі все, що відкладали на потім. 

Незграбність 

Коли ви втомлені після тренувань, ви можете спостерігати незграбність у дрібницях. Це може вказувати на фізіологічний дисбаланс, особливо, якщо супроводжується іншими симптомами перетренування, такими як прискорене серцебиття або втрата енергії. Після 8 тижнів активних занять, рекомендується зробити перерву на місяць, зменшивши інтенсивність тренувань, щоб дозволити тілу відновитися.

Нестача сну

Повноцінний сон є ключовим фактором, що поруч із правильним харчуванням може допомогти покращити результат від тренувань. Крім того, якщо ви не помічаєте приріст м'язів та втрату жиру, це також є свідченням виснаження. Щоб отримувати бажаний ефект від тренувань, дослухайтесь до свого тіла та намагайтесь спати по 8 годин.  

Нереалістичні цілі 

Замість постійного зростання навантажень, важливо переглянути свої головні цілі та визначити, чи досягли ви їх. Реалістичне планування допоможе встановити час для відновлення та допомогти тренуватися більш ефективно. Важливо усвідомити, що надмірні тренування можуть пошкодити не лише фізичне, а й психічне здоров'я, а тому важливо зберігати баланс та вчасно відпочивати.

Примхливість 

Ознаки перетренування не обмежуються лише фізичними симптомами, вони також можуть виявлятися у психологічних проявах, таких як роздратованість та дратівливість. Якщо ви помічаєте збільшену подразненість, можливо, варто переглянути свої тренування та зробити перерву для відновлення. Ви можете тренуватись з команією або виконайте активності, які піднімуть настрій, щоб позбутися негативних емоцій.

Вам стає нудно 

Якщо ви втомилися від монотонних тренувань, варто розглянути крос-тренування, яке включає різні види активностей кожного тижня, щоб зберегти цікавість і опрацювати різні м'язові групи. Наприклад, це може бути 2 дні бігу, 2 дні силових тренувань і 1 день велосипеду, з додатковими днями відпочинку. Щоб подолати нудьгу і зберегти мотивацію, варто пошукати натхнення, спробувати нові види тренувань або перейти на менш інтенсивні активності, такі як йога.

Погане самопочуття 

Якщо тренуватись тривалий час без перерв, ви можете відчути слабкість що є ознакою перенавантаженгня. Кортизол, гормон стресу, який активується під час перетренування, може впливати на імунну систему та провокувати проблеми з травлення. Саме тому, важливо надати організму час відпочити для відновлення.

РанішеOBOZ.UA розповів, як зменшити втому очей. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

 

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом