Чи можуть сусідні зірки мати екзопланети придатні для життя?
Чи можуть сусідні зірки мати екзопланети придатні для життя?

Чи можуть сусідні зірки мати екзопланети придатні для життя?

Пошуки життя за межами Землі сумлінно тривають. Астрономи, які використовують рентгенівську обсерваторію NASA Chandra, а також XMM-Newton Європейського космічного агентства, роблять внесок у пошук нових досліджень і сподіваються закласти основу для майбутніх проектів.

Дослідники використовують Chandra для вивчення радіації, що випромінюється від сусідніх зірок, щоб визначити, чи може екзопланета, що обертається навколо цих зірок, бути придатною для життя. Рентгенівські промені та ультрафіолетове випромінювання можуть на досить високих рівнях пошкодити атмосферу екзопланети, зменшивши можливість існування життя (принаймні, як ми його знаємо).

«Без характеристики рентгенівського випромінювання її зірки-хозяїна ми втратили б ключовий елемент того, чи справді планета придатна для життя, чи ні», — сказала астроном Бреанна Біндер з Каліфорнійського державного політехнічного університету, яка керувала цим дослідженням екзопланет. 

Наразі команда вивчила 57 найближчих зірок, проаналізувавши яскравість і енергію їх рентгенівського випромінювання, а також те, як швидко змінюються їхні рентгенівські випромінювання через зоряні спалахи. «Ми визначили зірки, де середовище рентгенівського випромінювання в придатній для життя зоні схоже або навіть м’якше, ніж те, в якому розвивалася Земля», — заявила дослідник Сара Пікок з Університету Меріленда, округ Балтімор. «Такі умови можуть відігравати ключову роль у підтримці багатої атмосфери, подібної до тієї, що є на Землі».

Хоча лише деякі з 57 зірок знають придатні для життя екзопланети, ймовірно, існує багато інших придатних для життя екзопланет — просто ми їх ще не знайшли. Для контексту ми виявили понад 5500 екзопланет, але є ще майже 10 000 кандидатів, які проходять оцінку. Зрештою, тільки в галактиці Чумацький Шлях, ймовірно, існують мільярди екзопланет.

«Ми не знаємо, скільки планет, схожих на Землю, буде виявлено на зображеннях за допомогою телескопів наступного покоління, але ми знаємо, що час спостереження на них буде дорогоцінним і його надзвичайно важко отримати», — сказав астробіолог Едвард Швітерман з університету. Каліфорнії в Ріверсайді. «Ці рентгенівські дані допомагають уточнити та визначити пріоритети списку цілей і можуть дозволити швидше отримати перше зображення планети, схожої на Землю».

Источник материала
Поделиться сюжетом