Чилі долучиться до гуманітарного розмінування України
Чилі долучиться до гуманітарного розмінування України

Чилі долучиться до гуманітарного розмінування України

Чилі засуджує російську агресію проти України та планує долучитися до гуманітарного розмінування після завершення війни.

Про це заявив президент Чилі Габрієль Борич, виступаючи на Саміті миру у Швейцарії 15 червня, передає кореспондент Укрінформу.

Чилі, за словами її лідера, постійно та послідовно засуджує агресивну війну Росії проти України. Чилі віддана принципу поваги до суверенітету та територіальної цілісності та закликає до поваги до цих принципів, прав людини та міжнародного права, які мають стати основою для сталого миру.

«Ми рішуче виступаємо проти використання сили та загрози такого використання та віримо, що дипломатія та міжнародне право є єдиними легітимними інструментами для вирішення диспутів», - підкреслив Борич.

Він привітав ідею напрацювання спільної декларації за результатами саміту, яка означатиме певні зобов’язання вжити зусиль для зниження великих ризиків і ефектів війни на цьому етапі. Борич, зокрема, назвав надважливим захист українських АЕС, які є «запорукою майбутнього міжнародного благополуччя»; треба також виключити можливість застосування ядерної зброї.

«Ми повинні бути в змозі… усадити Росію за стіл переговорів», - заявив Борич.

Президент зазначив, що Чилі, як далека від України територіально, «маленька країна на півдні світу», бере участь у цьому саміті, тому що вірить, що тільки повага до міжнародного права та прав людини можуть гарантувати мир.

Чилі, за слова її лідера, зробить внесок у гуманітарне розмінування України після завершення війни.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський провів на полях Саміту миру у Швейцарії 15 червня двосторонню зустріч із Габриєлем Боричем. Як прокоментував після неї заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, глави держав предметно обговорили те, як у подальшому Чилі зможе конкретно долучатися до реалізації Формули миру.

Фото: KEYSTONE/EDA/POOL/Michael Buholzer

Теги по теме
Владимир Зеленский
Источник материала
Поделиться сюжетом