Як харчування впливає на біль у суглобах: поради медиків
Як харчування впливає на біль у суглобах: поради медиків

Як харчування впливає на біль у суглобах: поради медиків

Медики попереджають про те, що біль у суглобах має різні форми, а багато причин цього болю походять від певної форми запалення, як-от ревматоїдний артрит. Знайти способи пом’якшити біль виявляється важливим, особливо якщо ви живете з хронічною хворобою.

Фахівці рекомендують м’які вправи, схуднення, щоб зменшити навантаження на суглоби, і навіть прийом дієтичних добавок, здатних зменшити біль. Крім того, величезну роль відіграє ваша дієта, йдеться у матеріалі видання Eat This Not That.

Вживання занадто великої кількості глютену

За даними досліджень, надмірне вживання глютену може призвести до болю в суглобах. Адже їжа та поживні речовини, які ми їмо, впливають на багато хронічних захворювань як позитивно, так і негативно. Прозапальна їжа часто погіршує ці стани або посилює їхні побічні ефекти. Саме тому пацієнти з аутоімунними захворюваннями можуть краще контролювати біль і скутість суглобів, якщо вони уникають запальних продуктів, таких як продукти, що містять глютен. Водночас додавання протизапальних продуктів, таких як продукти, багаті омега-3 жирними кислотами, може зменшити біль у суглобах і зменшити загострення.

Недостача пробіотиків

Не дарма дієтологи нагадують про те, що пробіотики корисні для ще одного стану здоров’я. Адже нейрони, що вистилають кишечник, відіграють важливу роль у вашому настрої. Ці нейрони виробляють серотонін, нейромедіатор, пов’язаний з настроєм. Тому підтримання здоров’я слизової оболонки кишечника за допомогою ферментованих продуктів і можливих пробіотиків може бути корисним засобом для запобігання як спалаху хронічних захворювань, так і поганого настрою.

Вживає занадто багато цукру

Нерідко люди, які скаржаться на болі у суглобах, вживають занадто багато продуктів з високим вмістом цукру. Адже цукор, який міститься в таких продуктах, як печиво та безалкогольні напої, є відомим тригером хронічного запалення в організмі. Як не дивно, це також стосується болю в суглобах, пов’язаного з травмами, оскільки майже всі болі в суглобах викликані запаленням. Тестування показують зниження запального маркера крові С-реактивного білка (СРБ), коли споживання цукру стримується, тобто ми знову можемо рухати суглобами вільніше та з меншим болем.

Недостатня кількість омега-3 жирних кислот

Деякі дослідження показали, що омега-3 жирні кислоти зменшують запальну реакцію. Фахівці висунули гіпотезу про те, що омега-3 жирні кислоти зменшують кількість арахідонової кислоти, жирної кислоти, що викликає запалення, яка зв’язується з клітинними мембранами та зменшує вироблення запальних цитокінів в організмі, таким чином зменшуючи запалення в організмі. Але не думайте, що вам потрібно отримувати цю важливу поживну речовину виключно з риби. Ви можете отримати свою щоденну порцію омега-3 з 26 найкращих продуктів з омега-3 для боротьби із запаленням і підтримки здоров’я серця.

Недостатня кількість клітковини

Крім того, вживання клітковини може потенційно зменшити біль у суглобах. Адже клітковина також розщеплюється на коротколанцюгові жирні кислоти, які мають протизапальну дію. Фахівці радять збалансувати цільними продуктами (фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами тощо). Адже додавання фруктів, овочів, нежирного м’яса та цільного зерна до більшості ваших страв — це чудовий спосіб забезпечити баланс і надзвичайно корисно для загального здоров’я.

Раніше OBOZ.UA опублікував вправи з йоги, які полегшать біль у суглобах.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом