Країни НАТО ще не досягли консенсусу щодо надання Україні запрошення на вступ - Столтенберг
Країни НАТО ще не досягли консенсусу щодо надання Україні запрошення на вступ - Столтенберг

Країни НАТО ще не досягли консенсусу щодо надання Україні запрошення на вступ - Столтенберг

Для надання Україні запрошення на вступ до НАТО потрібен консенсус усіх країн-членів, а його ще не досягнуто. Натомість вже є консенсус у питаннях військової допомоги.

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в ефірі телемарафону «Єдині новини», відповідаючи на запитання, чи може Україна сподіватися отримати запрошення на вступ до Альянсу на саміті у Вашингтоні.

«Усі ми погоджуємося, що Україна стане членом НАТО і підтримуємо рух України до Альянсу. Потрібно мати натівське озброєння, відповідати натівським стандартам, створити оборонні інституції. І ми будемо працювати разом, допомагатимемо Україні на шляху до НАТО. Та для надання запрошення потрібен консенсус, а ми ще не досягли консенсусу у справі надання запрошення, але досягли консенсусу у справі військової допомоги. Потрібно працювати у цьому напрямку», – розповів Столтенберг.

Крім того, за його словами, НАТО зробить висновки з агресії Росії проти України.

«Нам потрібно створити більші запаси озброєння. Після закінчення холодної війни ми їх скоротили. У ХХI сторіччі війна дуже змінилася. Тепер війна комбінована з дронами – потрібно застосовувати нові технології, робити висновки з одержаних уроків. Ми домовилися разом з українцями створити спільний центр підготовки у Бидґощі (Польща). Ми разом з українцями: вони вчитимуться у нас, а ми у них», – заявив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, союзники по НАТО на саміті у Вашингтоні мають погодити довгострокову військову допомогу для України на рівні, що був досягнутий з початку російського вторгнення. З 2022 року Україна отримувала від країн Альянсу військове обладнання на суму до 40 мільярдів євро щорічно.

Фото: НАТО

Теги по теме
Украина НАТО
Источник материала
Поделиться сюжетом