Міністри оборони країн НАТО завершили дводенну зустріч для підготовки Вашингтонського саміту в липні
Міністри оборони країн НАТО завершили дводенну зустріч для підготовки Вашингтонського саміту в липні

Міністри оборони країн НАТО завершили дводенну зустріч для підготовки Вашингтонського саміту в липні

На зустрічі було обговорено посилення стримування та оборони НАТО та погоджено план очолити координацію безпекової допомоги та підготовку для підтримки України.

Про це інформує Генеральний штаб ЗСУ.

Щодо України міністри узгодили план того, як НАТО керуватиме координацією допомоги з питань безпеки та навчання.

«Це дозволить лідерам НАТО розпочати ці зусилля на Вашингтонському саміті в липні, поставивши нашу підтримку Україні на більш міцну основу на роки вперед», — сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Маючи командування у Вісбадені, Німеччина, НАТО координуватиме підготовку та пожертвування обладнання, до цього залучено майже 700 військовослужбовців із країн Альянсу та країн-партнерів. НАТО також сприятиме логістиці обладнання та забезпечуватиме підтримку довгострокового розвитку Збройних Сил України.

«Ці зусилля не роблять НАТО стороною конфлікту, але вони посилять нашу підтримку Україні у відстоюванні її права на самооборону», — сказав Генеральний секретар. 

13 червня на засіданні Ради Україна – НАТО Міністр оборони України Рустем Умеров ознайомив союзників із ситуацією на полі бою. Після засідання Генеральний секретар НАТО сказав, що він очікує від членів Альянсу домовленості про план НАТО щодо безпекової допомоги і навчання для України.  

Він зазначив, що вже запропонував, щоби члени Альянсу щороку надавали Україні військової підтримки на принаймні 40 мільярдів євро так довго, скільки буде необхідно.

«Парадокс в тому, що чим на довше ми плануємо, і чим довше ми надаємо допомогу, тим скоріше Україна зможе отримати мир», – сказав він і підкреслив, що надійне, довгострокове зобов’язання показує москві, що вони не можуть перечекати підтримку від Альянсу. 

Обговорювалось також майбутнє України в НАТО, а Єнс Столтенберг наголосив на зусиллях членів Альянсу підвести Україну «якнайближче до членства в НАТО». В цьому напрямі, союзники обговорили плани узгодити сектори оборони і безпеки України зі стандартами НАТО і удосконалити її оборонні закупівлі. Вони також затвердили першу в історії Дорожню мапу з інноваційного співробітництва НАТО – Україна і готуються до відкриття Об’єднаного аналітично-тренувального і освітнього центру НАТО – Україна (JATEC) у Польщі. 

Міністри оборони також погодили варіанти відповіді на ворожі дії росії проти Альянсу. Вони включають посилення обміну розвідувальними даними, посилення захисту критичної інфраструктури, включно з підводним середовищем і в кіберпросторі, а також додаткові обмеження для російських розвідників.

«Кампанія росії не завадить нам підтримувати Україну і ми продовжуватимемо захищати наші території та населення від будь-яких ворожих дій», — сказав пан Столтенберг.  

Що стосується стримування та оборони, міністри обговорили нові оборонні плани НАТО, які військові планувальники перетворюють на конкретні вимоги до сил і можливостей, необхідних для захисту членів Альянсу.

«Союзники пропонують сили командуванню НАТО в такому масштабі, якого не бачили десятиліттями. Сьогодні ми маємо 500 000 військовослужбовців у стані високої готовності в усіх сферах діяльності, що значно перевищує ціль, поставлену на Мадридському саміті 2022 року», – сказав Єнс Столтенберг.

Він додав, що члени Альянсу інвестують у ключові можливості, зазначивши, що «протягом наступних п’яти років, Члени НАТО в Європі та Канаді планують придбати тисячі систем протиповітряної оборони та артилерії, 850 сучасних літаків, переважно F-35 5-го покоління, а також багато інших передових засобів».

НАТО також інвестує в інновації, зокрема понад 1 мільярдів доларів у Інноваційному фонді НАТО. Союзники обговорили нову оборонно-промислову заставу, яка дозволить збільшити військове виробництво та зміцнити довгострокову співпрацю з промисловістю.  

На засіданні Групи ядерного планування в п’ятницю міністри оборони також обговорили поточну адаптацію ядерного потенціалу НАТО.

«Ми — ядерний Альянс, який прагне бути відповідальним і прозорим. Але ясна наша рішучість зберегти мир, запобігти примусу та стримати агресію», – сказав Генеральний секретар НАТО.

Источник материала
Поделиться сюжетом