Мир в Україні має бути справедливим, без зміни кордонів - прем’єр Японії
Мир в Україні має бути справедливим, без зміни кордонів - прем’єр Японії

Мир в Україні має бути справедливим, без зміни кордонів - прем’єр Японії

Японія підтримує встановлення справедливого та стійкого миру в Україні, який базуватиметься на принципах міжнародного права та не виправдовуватиме односторонню зміну кордонів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда під час пленарного засідання Саміту миру у швейцарському Бюргенштоці.

«Я зараз бачу сьогодні тут представників 100 країн та міжнародних організацій і ми говоримо про мир для України. Ми об’єднані тут однією ціллю – ми усі сподіваємося, що в Україні буде якомога швидше відновлений мир. Цей мир має бути справедливим та тривалим, і він має спиратися на принципи міжнародного права, включаючи статут ООН. Такий мир ніколи не повинен виправдовувати односторонню зміну кордонів», - наголосив він.

За словами японського прем’єра, «щоб реалізувати тривалий та справедливий мир в Україні символічно важливо, щоб уся світова спільнота спрямувала на це зусилля, і щоб ми усі співпрацювали й між нами не було розділення».

Він нагадав, що відразу після того, як Росіяздійснила повномасштабне вторгнення в Україну, Японія почала застосовувати жорсткі санкції проти РФ та забезпечувати сильну підтримку України.

«І оскільки сьогодні це Україна, а завтра це може бути Східна Азія, сьогодні я підписав двосторонній документ з Президентом Зеленським, у якому йдеться про те, що підтримка України буде продовжуватися», - заявив Кішіда.

Глава японського уряду також запевнив, що Японія продовжуватиме надавати Україні гуманітарну підтримку та посилювати свої зусилля з підтримки енергетичного сектору України. Крім того, він повідомив, що наступного року Японія проведе конференцію з гуманітарного розмінування.

«Японія буде і надалі співпрацювати з міжнародною спільнотою, щоб відновити мир», - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток в суботу вдень офіційно стартує перший Саміт миру за участі 100 делегацій – 92 країн і 8 міжнародних організацій.

Теги по теме
Украина Япония
Источник материала
Поделиться сюжетом