Перший широкосмуговий супутник Ovzon вийшов на геостаціонарну орбіту
Перший широкосмуговий супутник Ovzon вийшов на геостаціонарну орбіту

Перший широкосмуговий супутник Ovzon вийшов на геостаціонарну орбіту

Перший супутник Ovzon, який повністю належить компанії, досягнув своєї геостаціонарної позиції після п’ятимісячної подорожі в космосі і пройшов початкову перевірку стану здоров’я. Шведський оператор широкосмугового зв’язку оголосив про це 14 червня.

Пер Норен, генеральний директор Ovzon, заявив, що Ovzon 3 буде введений в експлуатацію «протягом декількох тижнів», як тільки виробник Maxar Technologies завершить решту випробувань на орбіті. SpaceX запустила Ovzon 3 ракетою Falcon 9 3 січня, закривши главу про роки невдач із запуском і виробництвом супутника, запуск якого спочатку був запланований на 2021 рік.

Оператору двічі доводилося отримувати регуляторні продовження термінів, коли Ovzon 3 повинен почати надавати послуги з позиції 59,7 градуса східної довготи — інакше він ризикує втратити пріоритетні права на використання спектра для цього орбітального слота. Поточний дедлайн — 4 липня.

Норен зазначив, що Ovzon продовжує спостерігати зростання попиту на 1500-кілограмовий супутник серед потенційних клієнтів, що займаються питаннями оборони, національної безпеки та громадської безпеки, особливо в Європі.

Наразі Ovzon орендує потужності у супутникових операторів-партнерів, таких як Intelsat, надаючи комплексні послуги за допомогою власних мобільних супутникових терміналів. Найбільшим клієнтом Ovzon вже давно є Міністерство оборони США, але шведська компанія бачить зростаючу бізнес-можливість в Європі з її власними космічними апаратами.

Компанія Ovzon, акції якої котируються на Стокгольмській фондовій біржі, нещодавно повідомила інвесторам, що за перші три місяці 2024 року отримала замовлень на суму 11,1 мільйона доларів, у тому числі 12-місячне замовлення від європейського клієнта на суму 9,7 мільйона доларів.

Компанія запланувала 65 мільйонів шведських крон (6,2 мільйона доларів США) доходу за квартал, порівняно з 57 мільйонами шведських крон за аналогічний період 2023 року. Однак Ovzon також повідомив про операційний збиток у розмірі 25 мільйонів шведських крон за перший квартал 2024 року порівняно з 23 мільйонами шведських крон роком раніше.

«З запуском Ovzon 3 ми будемо керувати гібридною мережею, яка поєднує власні супутникові та орендовані потужності, що забезпечує гнучкість з погляду географічного покриття, продуктивності та економічної ефективності», — сказав Норен.

«Це дозволяє нам задовольняти потреби клієнтів, оптимізувати наші послуги та використання потужностей».

За його словами, Ovzon також оцінює подальшу стратегію для задоволення зростаючої потреби в безпечному супутниковому зв’язку в країнах, які прагнуть прискорити і посилити свій оборонний потенціал.

«Країни, які майже не мають супутникової інфраструктури, зараз формують плани створення суверенних систем, які забезпечать більшу автономію в геополітичному середовищі, що дедалі більше залежить від космосу», — додав він.

Источник материала
Поделиться сюжетом