Що дивитися на фестивалі Миколайчук OPEN. Добірка найцікавіших фільмів від Антоніни
Що дивитися на фестивалі Миколайчук OPEN. Добірка найцікавіших фільмів від Антоніни

Що дивитися на фестивалі Миколайчук OPEN. Добірка найцікавіших фільмів від Антоніни

Інше
Анонси
Що дивитися на фестивалі Миколайчук OPEN. Добірка найцікавіших фільмів від Антоніни
Анонси
Інше

Що дивитися на фестивалі Миколайчук OPEN. Добірка найцікавіших фільмів від Антоніни

Фестиваль глядацького кіно пройде з 15 по 23 червня в Чернівцях. І ми розповімо, на які фільми варто звернути увагу.
Марина Крижня
14 Черв 2024
0
71

Усі охочі побачать хіти світового та українського кінематографу, стрічки конкурсних програм, а також можуть взяти участь у творчих зустрічах з акторами, побувати на відкритих лекціях, розмовах та презентаціях майбутніх фільмів тощо.

Ми ж пропонуємо добірку десяти найкращих фільмів, які ви можете переглянути на фестивалі. Українська прем'єра деяких стрічок відбудеться саме там.

«Окуповане місто», реж. Стів Макквін

Це перше повнометражне документальне кіно режисера. У ньому побачимо Амстердам під час Другої світової війни, що опиниався під нацистською окупацією. А також сучасне місто в часи ковіду, чи коли приймало українських біженців.

На кінофестивалі відбудеться українська прем'єра фільму, в його основу лягла книжка «Атлас окупованого міста, Амстердам 1940–1945», дружини Стіва Макквіна — Б'янки Стігтер.

«Не очікуйте забагато від кінця світу», реж. Раду Жуде

Це — комедія від представника Румунської нової хвилі. Головна героїня Анжела (асистентка режисера) працює понаднормово на низькооплачуваній роботі. У Бухаресті вона шукає людей для кастингу реклами про безпеку на робочому місці, який замовила транснаціональна компанія. Відпочити їй допомагає тікток, де вона записує та викладає глузливі відео, приховуючи обличчя за маскою.

У фільмі також згадується російсько-українська війна. Режисер Раду Жуде підтримує Україну та засуджує російську агресію.

Nice Ladies, реж. Марія Пономарьова

У фільмі нам розповідають про жінок (їм 50+, вони з Харкова) з найстарішої в Україні команди з чирлідингу Nice Ladies. Вони готуються до виступу на чемпіонаті Європи.

Проте через війну частина команди виїхала за кордон, а частина лишилась у Харкові. Чирлідерки не тільки руйнують стереотипи про жінок старшого віку, але й тепер мають зберегти дружбу і знайти спосіб, як їм знову найти спільну мову.

«Ансельм», реж. Вім Вендерс

Це — німецький фільм у форматі 3D, у якому Вім Вендерс намагався стерти межу між кіно та живописом. В центрі сюжету — Ансельм Кіфер, один із найважливіших сучасних художників і скульпторів Німеччини. Ми побачимо творчий шлях митця, його захоплення міфологією, історією та релігією. Зануримося у світ Ансельма. 

«Мирні люди», реж. Оксана Карпович + Q&A

У фільмі побачимо кадри з наслідками російського вторгнення: зруйновані будинки, згорілу техніку, вирви від ракет і те, як цивільні продовжують жити у таких умовах. На ці кадри наклали телефонні розмови російських окупантів зі своїми рідними, які українські спецслужби перехоплювали з початку повномасштабної війни. Російські загарбники спілкуються найчастіше з матерями, дружинами і сестрами та зізнаються у злочинах («звичайні мирні люди» це підтримують), розповідають про «трофеї» та вихваляються.

Режисерка порушила питання російського імпералізму, колективної відповідальності і роль російської пропаганди та її вплив на вторгнення.

«Кріпачка», реж. ДК (Дорота Кобєла) Велчман і Г'ю Велчман + Q&A

Стрічка є кіноадаптацією однойменного роману письменника Реймонта Дея. Дія відбувається у польському селі наприкінці 19-го століття. У центрі сюжету дівчина Ягна, яку матір змушує вийти заміж за заможного фермера Мацея Борину. Проте вона кохає його сина Антека. Ягна продовжує з ним стосунки навіть попри засудження жінок із села та вирішує жити як їй хочеться, навіть якщо доведеться заплатити найвищу ціну.

«Кріпачка» — це анімаційний історичний драматичний фільм. Кінокадри — олійні картини, написані понад сотнею художників.

«Назавжди-Назавжди», реж. Анна Бурячкова + Q&A

Драматичний фільм про дорослішання. Дія відбувається у Києві наприкінці 90-х. Дівчина Тоня змінює школу (з центру міста переходить до тієї, що в спальному районі) та потрапляє в нову компанію. Вона закохується одразу в двох хлопців (один із яких — брат її подруги).

Любовний трикутник, складне минуле, яке її наздоганяє, кидає виклик її дружбі й стосункам. Та чи зможе вона прийняти правильні рішення, аби усе це зберегти?

«Степне», реж. Марина Врода + Q&A

У фільмі побачимо кілька днів з життя чоловіка Анатолія, який повернувся додому, аби доглядати за тяжко хворою матір'ю. Зустріч з нею, братом та жінкою, яку він кохає, та розповідь матері про речі, закопані в сараї змусять його замислитися над власним життям та пригадати мрії й бажання, яких він не досяг.

Дія відбувається у селі Степному. Історія Анатолія розказана на тлі мальовничих зимових пейзажів, «спорожнілих сіл і зростаючого відчуження між людьми в пострадянському суспільстві».

«Таточко», реж. Крісті Голл

Цей драматичний фільм є повнометражним режисерським дебютом Крісті Голл, де в головних ролях знялися Шон Пенн та Дакота Джонсон.

Дія відбувається у Нью-Йорку. Молода жінка сідає в таксі, аби доїхати з аеропорту додому. І між нею та таксистом зав'язується дуже несподівана розмова, яка переростає зі світської в більш відверту. На екрані ми побачимо лише двох акторів і таксі.

«Про траву, що засихає», реж. Нурі Більґе Джейлан

Турецька драма, в якій розповідають історію молодого вчителя мистецтв Джейлана Самета, який переживає кризу. Він застряг у віддаленому селі в Східній Анатолії та мріє про переїзд до Стамбула. Після того, як закінчуються зимові канікули й він виходить на роботу, дві учениці звинувачують Джейлана разом із його колегою у неналежному спілкуванні з ученицями.

Він зустрічає вчительку з сусіднього села Нурай, яка через політичне минуле втратила ногу. Спершу нею не цікавиться головний герой. Але потім все змінюється, проте, схоже, Нурай віддає перевагу колезі Джейлана.

Ці десять фільмів редакція «Антоніни» рекомендує до перегляду. Хоча ми впевнені, що їх насправді набагато більше у програмі фестивалю.

Фото: Docudays UA, Миколайчук OPEN

«Антоніна»
Марина Крижня
Як Портников і Вересень, тільки жінка. Хто це?
Теги
Чернівці
Мирні люди
фестиваль Миколайчук OPEN
Источник материала
Поделиться сюжетом