Українці можуть отримати гроші на оплату комуналки: куди звертатися
Українці можуть отримати гроші на оплату комуналки: куди звертатися

Українці можуть отримати гроші на оплату комуналки: куди звертатися

Українці можуть отримати гроші на оплату комунальних послуг.

Як передає "Хвиля", про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Так, дехто з українців має право на отримання субсидії. Це стосується тих, хто витрачає на комуналку понад 20% від сукупного доходу сім'ї, мають право отримати субсидію. Монетизована (тобто надана грошима) допомога компенсує зростання тарифів на електроенергію.

При цьому субсидія надається особам зі складу домогосподарства, якщо вони платять за комунальні послуги більше, ніж певний обов'язковий платіж.

Зауважте, що платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства та норми споживання. Отже, за електроенергію, спожиту понад встановлений норматив, сім'я платитиме власним коштом.

Оформлення субсидії в Україні

Зокрема, оформити житлову субсидію може:

  • одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладання договору оренди;
  • за заявою опікуна або піклувальника, неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківського піклування або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку;
  • індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнято в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується.

При призначенні субсидії враховуються доходи всіх осіб, зареєстрованих та/або задекларованих у житловому приміщенні. Однак, при поданні заяви не забудьте відзначити, хто фактично проживає у квартирі/будинку. Якщо на день звернення за призначенням субсидії хтось із сім'ї перебуває за кордоном понад 60 днів, він має бути виключений зі складу домогосподарства і тоді його доходи не враховуватимуться.

Українцям також пояснили, що розмір субсидії – це різниця між вартістю всіх комунальних послуг із урахуванням соціального нормативу та розміру обов'язкового платежу. Таким чином, щоб визначити обов'язковий платіж, середньомісячний сукупний дохід домогосподарства слід помножити на обов'язковий відсоток платежу.

Обов'язковий відсоток платежу також розраховується за такою формулою. Для цього середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів сім'ї та визначають дохід на одну особу.

Після цього його ділять на розмір прожиткового мінімуму – з 1 січня 2024 року становить 2920 гривень. Результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу призначення субсидії), потім множиться на 15% (базова норма плати за послуги).

Наразі діє спрощений механізм звернення за житловою субсидією, без збору довідок та часу на заповнення декларації. Заявник може подати спрощене звернення, а заяву та декларацію оформить Пенсійний фонд України на підставі інформації, яка є в офіційних реєстрах.

Подати спрощене звернення для призначення субсидії (або заяву та декларацію, якщо ви вирішили подати повний пакет документів) можна:

  • поштою чи особисто в одному із сервісних центрів Пенсійного фонду України (ПФУ);
  • через портал електронних послуг (обрати опцію "Заява на житлову субсидію чи пільгу") або мобільний додаток ПФУ;
  • через портал Дія (ввівши у пошуку "Заява на субсидію");
  • у центрах надання адміністративних послуг;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Для заповнення заяви необхідно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

У разі відмови в субсидії, у вас є 14 днів, щоб доповнити або виправити дані з офіційних джерел інформації, якщо ви знайшли помилку у власних документах. Після перевірки оновлених документів Пенсійний фонд може призначити субсидію.

Раніше ми писали, що ветеранам стане простіше отримати житлову субсидію.

Источник материала
Поделиться сюжетом