З двох затонулих кораблів у Китаї дістали понад 900 стародавніх артефактів
З двох затонулих кораблів у Китаї дістали понад 900 стародавніх артефактів

З двох затонулих кораблів у Китаї дістали понад 900 стародавніх артефактів

Китайські археологи дістали з двох затонулих у Південнокитайському морі стародавніх кораблів більше 900 добре збережених артефактів віком від 400 до 650 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CGTN.

Дослідники у жовтні 2022 року виявили уламки затонулих кораблів у північно-західній частині моря на глибині близько 1500 метрів. Пізніше їх ідентифікували як судна часів династії Мін (1368-1644).

Впродовж наступного року фахівці досліджували вміст затонулих кораблів, після чого ще майже рік обережно піднімали на поверхню й очищували виявлені артефакти. 

Загалом на двох кораблях знайшли 928 добре збережених предметів, серед яких пиломатеріали, порцелянові та глиняні вироби, мідні монети, раковини-тюрбани та оленячі роги.

Для проведення глибоководних археологічних досліджень китайські фахівці використовували пілотовані й безпілотні підводні апарати і вперше застосували різного роду власні глибоководні технології та обладнання, зокрема, 3D-лазерний сканер для сканування місць, де затонули кораблі, та підводні фотокамери з високою чіткістю зображень.

Окрім стародавніх реліквій науковці також взяли зразки підводних відкладень, донної морської води і морських організмів для подальшого вивчення.


 

У Національному управлінні культурної спадщини КНР зазначили, що виявлені кораблі й реліквії віком 400 - 650 років свідчать про те, що древні китайці активно використовували Південнокитайське море для торгівлі, подорожей і культурних обмінів уздовж стародавнього Морського Шовкового шляху, що проходив цим морем.

Як повідомляв Укрінформ, археологи виявили дитячі ескізи боїв гладіаторів, нанесені вугіллям на стінах одного з будинків у давньоримському місті Помпеї.

Фото: Courtesy of NCHA

Теги по теме
Китай
Источник материала
Поделиться сюжетом