Захищений від радіації: на Марсі знайшли "трубопровід", де є всі умови для позаземного життя
Захищений від радіації: на Марсі знайшли "трубопровід", де є всі умови для позаземного життя

Захищений від радіації: на Марсі знайшли "трубопровід", де є всі умови для позаземного життя

Виявлене підземелля може бути достатньо великим, щоб по ньому можна було ходити, кажуть науковці.

Вчені помітили на Марсі таємничий "трубопровід", де в теорії могло б зберегтися стародавнє інопланетне життя. Вхід в цей отвір розташований на краю вулкана у регіоні Тарсіс й схожий на кратер розміром близько 150 футів (46 м). Дослідники кажуть, що він здатен захистити живих істот від радіації та суворих умов Червоної планети. Про це пише видання Daily Mail.

Науковці поки що не знають, наскільки глибоке знайдене підземелля, але припускають, що це, швидше за все, підземна лавова труба, утворена під час вибуху вулкана.

"Ми бачили на Марсі не одну таку яму. Вони дуже цікаві для досліджень, бо саме там астронавти можуть убезпечити себе від радіації", — розповідає журналістам видання Business Insider Брендон Джонсон з Університету Пердью, який вивчає ударні кратери по всій Сонячній системі.

Вчені помітили на Марсі таємничий "трубопровід"
Фото: NASA

Оскільки атмосфера Марса дуже тонка й там немає магнітного поля, яке б відбивало згубний вплив сонячних вітрів, на поверхні планети спостерігається небезпечний для людини рівень радіації. Це створює серйозну проблему для здоров'я астронавтів, які могли б туди висадитися. Перші колоністи ризикують отримати катаракту, захворювання серця, рак, а також низку генетичних патологій.

"На Землі ці лавові трубки бувають досить великими, щоб по них можна було ходити, але не завжди. Ми не зможемо дізнатися точно, поки не поглянемо всередину. Найкращий спосіб — відправити туди марсохід", — каже Росс Байєр, планетолог з Інституту SETI.

Проте в найближчому майбутньому такі місії не плануються.

"Наявність подібних шахт на Марсі не гарантує того, що там є життя, але це гарне місце для пошуків", — додав Брендон Джонсон.

Атмосфера Марса дуже тонка й там немає магнітного поля
Фото: IFLScience

Нагадаємо, лавові труби на Марсі та Місяці можуть вмістити цілі міста. Висота таких підземних тунелів сягає розмірів найвищих хмарочосів на Землі.

Крім того, з'ясувалося, що резонансне відео, на якому показана зустріч з інопланетянами в Лас-Вегасі (США), насправді не підроблене. Про це заявив експерт-криміналіст Скотт Родер. Відеозапис, про який ідеться, знятий у ніч із 30 квітня на 1 травня у 2023 році.

Теги по теме
фото Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом