Кава – для еліти і шмурдяк для усіх інших: що насправді пили в СРСР на сніданок
Кава – для еліти і шмурдяк для усіх інших: що насправді пили в СРСР на сніданок

Кава – для еліти і шмурдяк для усіх інших: що насправді пили в СРСР на сніданок

Сьогодні кожна людина може спокійно випити будь-якийнапій вдома або відвідати кафе. Сучасним людям доступна і арабіка, і робуста, і навіть кава без кофеїну.

Як не дивно, в СРСР, який славився дефіцитом, про таке могли лише мріяти. Відомий білоруський блогер та дослідник радянського побуту Максим Мирович розповів, яка ситуація була з кавою за часів союзу.

В СРСР спокійно випити каву вранці могла собі дозволити лише номенклатура. Так звана верхівка мала доступ до закритих магазинів, де можна було придбати чимало дефіцитних товарів.

На поличках в звичайних магазинах тонізуючий напій з’являвся вкрай рідко, а коли це все ж відбувалося, то його скуповували неймовірно швидко. Однак такий попит був зумовлений не стільки тим, що всі так любили пити каву, а тим, що це був чудовий хабар, за допомогою якого можна було з кимось домовитись.

Кава тоді була на рівні гарного коньяку, банки ікри або якісного шоколаду. Її часто дарували лікарям, сантехнікам чи продавцям в магазинах, як своєрідну подяку.

Що пили звичайні люди замість кави

В магазинах можна було спокійно купити так званий кавовий напій. Безпосередньо кави в ньому було приблизно 10-15%, а все інше це ячмінь, цикорій тощо. Звісно на звичний для нас тонізуючий напій це було зовсім не схоже, але люди все одно пили його з молоком через відсутність альтернативи.

Також саме такий "шмурдяк" продавали і в більшості радянських їдалень під виглядом справжньої кави.

Отже, ситуація з кавою в СРСР була така сама, як і з усім іншим. Доступ до якісного продукту був лише у людей з особливим статусом, а переважна більшість населення була змушена споживати те, що залишилось.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як влада СРСР впливала на те, що переважна більшість населення мала проблеми з алкоголем.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом