Кулеба: Ми не дозволимо Росії говорити мовою ультиматумів
Кулеба: Ми не дозволимо Росії говорити мовою ультиматумів

Кулеба: Ми не дозволимо Росії говорити мовою ультиматумів

Україна розуміє, що колись доведеться вести перемовини з Російською Федерацією про завершення війни, але не дозволить Росії говорити мовою ультиматумів.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу в межах Глобального саміту миру, що транслювався в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Звісно, ми прекрасно розуміємо, що настане момент, коли треба буде говорити з Росією. Але наша позиція дуже чітка – ми не дозволимо Росії говорити мовою ультиматумів, як вона говорить зараз», - сказав Кулеба.

За його словами, останній ультиматум глави Кремля Володимира Путіна не викликав на саміті ніякого «апетиту», бо всі розуміють, що це було зроблено з однією простою метою – створити піар-хвилю напередодні саміту.

«Розвідка в них (у Росії – ред.) працює непогано, вона доповіла, що саміт буде великим, успішним, треба чимось перебивати, і використали «політичну ядерну зброю» в особі Путіна. Довелося йому особисто намагатися «збити» наш саміт. Йому це не вдалося, серйозного ставлення до його пропозицій немає, тому що (зроблено) дві фундаментальні помилки: мова ультиматумів і друга – що це за вимога, щоб суверенна країна залишила власну суверенну територію?», - зауважив глава української дипломатії.

Він акцентував, що українська Формула миру вибудувана навколо Статуту ООН, а війна має завершитися справедливим миром.

«Скінчити війну можна тільки посадивши обидві сторони за стіл перемовин. Наш Президент хоче для України найсильнішої позиції. Вчора пролунали голоси з Глобального Півдня щодо складних компромісів, на які треба піти. Це не та мова, яку ми чуємо від західних партнерів», - зазначив Кулеба.

Як повідомлялося, на швейцарському курорті Бюргеншток 15 червня стартував перший Саміт миру. На ньому обговорюються ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей. З підсумковими документами саміту ознайомлять російську сторону.

Крім того, в рамках саміту вже відбулася низка зустрічей Зеленського із лідерами держав, зокрема, США, Аргентини, Грузії, Чилі.

Теги по теме
Россия война МИД Украины Дмитрий Кулеба
Источник материала
Поделиться сюжетом