Названо основну проблему колонізації Марса
Названо основну проблему колонізації Марса

Названо основну проблему колонізації Марса

Потужна сонячна буря в середині травня наголосила на серйозних радіаційних проблемах для майбутніх колонізаторів Марса, пишуть ЗМІ. 20 травня космічний апарат Solar Orbiter зареєстрував спалах X12 на Сонці від сонячної плями AR3697, яка направила потужний викид корональної маси (КВМ) у бік Марса.

Апарати NASA MAVEN, 2001 Mars Odyssey та марсохід Curiosity зібрали безцінні дані про цю подію. MAVEN спостерігав найбільшу в історії подію, пов'язану із сонячними енергійними частинками, а детектор оцінки радіації Curiosity виміряв дозу, еквівалентну 30 рентгенівським знімкам грудної клітки. Цей сплеск радіації наголосив на необхідності належного захисту для майбутніх астронавтів.

Дослідники підкреслюють важливість підземних жител, таких як лавові трубки, для захисту від сонячних бур. Крім того, постійна радіація на Марсі створює проблеми для розвитку сільського господарства, оскільки енергійні частинки можуть проникати через тонку атмосферу планети та заважати рослинами.

Вчені очікують нових відкриттів у галузі динаміки марсіанської атмосфери та стратегій захисту від радіації, оскільки сонячна пляма AR3697 продовжує свою активність.

Источник материала
Поделиться сюжетом