Швеція прагне миру, але без жодних імперських амбіцій Росії - віцепрем’єрка
Швеція прагне миру, але без жодних імперських амбіцій Росії - віцепрем’єрка

Швеція прагне миру, але без жодних імперських амбіцій Росії - віцепрем’єрка

Швеція прагне миру, але без жодних імперських амбіцій Росії, через які країна була змушена переглянути свій нейтральний статус.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка - міністерка енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебба Буш у виступі на другому пленарному засіданні Глобального саміту миру, повідомляє кореспондент Укрінформ.

Віцепрем’єрка Швеції акцентувала, що Україна має право на самозахист, у тому числі завдавати ударів по цілях на території РФ.

«Ми про це вже сказали, але дехто досі не зміг сказати. Ми дуже різні, але ми всі об’єднані однією ідеєю, що агресія Росії проти України неприпустима», - сказала Буш.

Вона зазначила, що ніколи не забуде слова українського солдата на ім’я Олександр: «Запам’ятайте назавжди – Путін ніколи не зупиниться в Україні».

«Нас – країни, які розташовані поруч з Росією, це дуже турбує. Це змусило нас переглянути нашу політику нейтралітету, яка існувала 200 років. Ми прагнемо миру, але без жодних імперських амбіцій Росії. Ми зараз знаходимося на перехресті – або ми дотримуємося міжнародного права, або пануватиме право сили», - сказала віцепрем’єрка Швеції.

Насамкінець вона зауважила, що «якби миру було досягнуто сьогодні, Путін завтра знову міг би його порушити».

Як повідомлялося, на швейцарському курорті Бюргеншток 15 червня стартував перший Саміт миру. На ньому обговорюються ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей. З підсумковими документами саміту ознайомлять російську сторону.

Фото: МЗС Швейцарії

Теги по теме
Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом