Ядерні держави зміцнюють власні арсенали - SIPRI
Ядерні держави зміцнюють власні арсенали - SIPRI

Ядерні держави зміцнюють власні арсенали - SIPRI

Дев’ять ядерних держав — США, РФ, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, КНДР та Ізраїль у 2023 році продовжували модернізувати власні ядерні арсенали.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у звіті SIPRI.

Водночас деякі з цих країн розгорнули нові ядерні озброєння.

Зазначається, що в січні 2024 року із загального глобального запасу, який складається з приблизно 12 121 ядерної боєголовки, близько 9 585 перебували у військових запасах для потенційного використання.

Згідно з оцінками SIPRI, 3 904 з цих боєголовок були розгорнуті разом з ракетами та літаками, що на 60 більше, ніж у січні 2023-го, а решта перебували в центральному сховищі. Близько 2 100 розгорнутих боєголовок перебували в стані підвищеної бойової готовності на балістичних ракетах.

"Майже всі ці боєголовки належали РФ чи США, але вперше вважається, що деякі китайські ядерні боєголовки перебувають у стані підвищеної готовності", — йдеться у повідомленні.

За словами директора SIPRI Дена Сміта, попри те, що загальна кількість ядерних боєголовок у світі продовжує зменшуватись, оскільки зброя часів Холодної війни поступово демонтується, експерти SIPRI продовжують спостерігати щорічне збільшення кількості діючих ядерних озброєнь. Він наголосив, що ця тенденція продовжуватиметься і, ймовірно, прискориться протягом найближчих років.

Індія, Пакистан та Північна Корея намагаються розгорнути кілька боєголовок на балістичних ракетах, які вже є у РФ, Франції, Великої Британії, США, і нещодавно з'явились у Китаю.

"Це дало б можливість швидкого потенційного збільшення розгорнутих боєголовок, а також можливості для ядерних країн погрожувати знищенням значно більшої кількості цілей", — йдеться у повідомленні.

При цьому, РФ та США разом володіють майже 90% всієї ядерної зброї, яка є у світі. Аналітики інституту вказують, що розміри їхніх відповідних військових ядерних запасів (тобто придатних для використання боєголовок), здається, залишалися відносно стабільними у 2023 році, хоча, за оцінками, РФ розгорнула приблизно на 36 боєголовок більше в оперативних силах, ніж у січні 2023 року.

Також зазначається, що прозорість щодо ядерних сил знизилася в обох цих державах після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року, й дебати навколо домовленостей про розподіл ядерної зброї стали ще актуальнішими.

Щодо ядерного арсеналу Китаю, оцінка SIPRI щодо його розміру зросла з 410 боєголовок у січні 2023 року до 500 у січні 2024-го, і очікується, що він продовжить зростати.

Як повідомляв Укрінформ, влада Китаю впродовж 2022 року збільшила ядерний арсенал країни на 60 боєголовок - до 410 одиниць.

Фото: cont.ws

Теги по теме
Россия США
Источник материала
Поделиться сюжетом