Як виростити вдома на городі арахіс: у чому головні проблеми
Як виростити вдома на городі арахіс: у чому головні проблеми

Як виростити вдома на городі арахіс: у чому головні проблеми

Арахіс – один з найулюбленіших видів горіхів. Він і сам по собі є смачною закускою, і добре смакує у багатьох рецептах. А чи знали ви, що можна виростити цю рослину на власному городі?

Так, це більш південна культура, але експерименти деяких любителів городництва показали, що за певних зусиль його можна вирощувати і у більш північних широтах. OBOZ.UA дізнався про секрети та лайфхаки, які в цьому допоможуть.

Чому складно вирощувати арахіс

Земляний горіх (це інша назва культури) відноситься до родини бобових. Плоди однорічної рослини достигають у землі, а період вегетації становить до 150 днів – що досить довго. Зацвітає рослина за 6-7 тижнів після появи перших сходів і продовжує цвісти впродовж трьох місяців. Із невеличкої жовтої квітки утворюється унікальний плід – гінофлор. Він розростається, загинається униз, вростає в землю і достигає уже там.

З однієї рослини можна зібрати до 50 стручків. У кожному стручку міститься до 4 насінин. Саме вони і є тими самими "горіхами", які так популярні в усьому світі.

Як вибрати арахіс для висівання

Придбаний у магазині готовий до споживання арахіс навряд чи дасть вам хороший урожай. Засівати потрібно спеціально підготовлені зерна. При цьому важливо звернути увагу на те, щоби обраний сорт був підготовленим до вирощування в умовах більш холодного клімату. До таких можна віднести сорти "Валенсія українська", "Лінар", "Валар", "Степняк".

Де посадити арахіс

Оскільки це рослина теплолюбна, для арахісу потрібно обирати повністю освітлену грядку, куди не падає тінь. Земля на ділянці має бути сухою – без ґрунтових вод високого залягання. Глинисті ґрунти, солончаки і земля з кислою реакцією не підійдуть рослині.

Щоби рослина добре прижилась, ділянку під неї потрібно готувати ще з осені. Так на кожен квадратний метр варто додати по 50 грамів комплексних добрив та по 1 відру органіки – компосту чи перегною.

Найкраще саджати арахіс після картоплі, огірків чи капусти. Менше підійдуть інші представники родин пасльонових чи капустяних. Після будь-яких інших бобових арахіс можна садити не раніше, ніж через три роки.

Як виростити арахіс

Саджати насіння рослини можна, коли ґрунт прогріється щонайменше до 12-14 градусів. Не нижчою має бути температура повітря вночі. Ідеальна температура для культури становить вище 25 градусів. Якщо вона упаде до 15 градусів, арахіс зупинить свій ріст, а за менше як 12 градусів – не сформує боби. Навіть незначні заморозки можуть знищити всі посіви.

Щоби спростити собі вибір часу для посадки арахісу, саджайте його, орієнтуючись баштанні культури. Горіху після них потрібен ще приблизно тиждень.

Арахіс висаджують нещільно, залишаючи великі міжряддя, це полегшує підгортання. Для посіву потрібно зробити глибокі борозни (6-8 см) на відстані 60-70 см один від одної. Перед посівом ядра замочують на 12 годин, потім повністю обсушують в темряві на викладеній в один шар тканині. Такі цикли тривалістю в 12 годин повторюють до появи ознак того, що паростки прокинулися (під тонкою шкіркою з’являється явна випуклість). Арахіс варто одразу висівати на близькій до оптимальної дистанції, щоб максимально зменшити потребу в прорідженні. Бажана відстань між кущами — 15-20 см. Також добре вирощувати горіх через розсаду.

Як доглядати арахіс

Впродовж життєвого циклу рослину потрібно багато разів підгортати. На початку циклу вирощування землю потрібно регулярно розпушувати і очищувати від бур’янів. А перше підгортання проводити за 10 днів після зацвітання.

Далі процедуру повторюють кожні 10 днів. Рослину підгортають на 5-7 см. Робити це краще після поливу чи рясного дощу і вкладати землю якомога рівномірніше.

Вимоги до поливу в арахісу досить скромні. Але якщо дощів нема, то краще зволожити землю біля рослини. У сухі період полив потрібен раз на 10 днів до завершення цвітіння і на 5-7 днів після початку визрівання перших бобів. Припинити поливи потрібно приблизно за місяць до збору врожаю.

Коли збирають арахіс

Коли зелень рослини починає жовкнути, можна викопати на пробу кілька стручків арахісу. Якщо їх легко розлущити, а ядра відділити від оболонки – урожай готовий до збирання. Важливо встигнути зробити це до перших приморозків. Якщо даті арахісу замерзнути в землі, плоди стануть гіркими і втратять схожість.

Плоди дістають із землі вилами, обтрушують корені від землі і підсушують бадилля повітрі. На це може піти приблизно 10 днів. Тільки після цього можна знімати і сушити стручки. Для них потрібно буде тепле середовище (до 40 градусів) і хороша вентиляція. Насіння, яке піде в їжу, можна сушити у духовці чи електросушилці.

Зберігають арахіс нерозлущеним у картонних ящиках. Насипають стручки шаром не товще 10 см. Також він добре зберігається у полотняних мішках. Складати їх потрібно у темне і прохолодне приміщення (8-10 градусів) з хорошою вентиляцією.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як правильно поливати город у спеку.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом