Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем із травленням
Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем із травленням

Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем із травленням

В Україні шовковицю цінують лише за смачні ягоди. А на батьківщині цього дерева, у Китаї, її вирощують, у першу чергу, заради крони. Чому у Піднебесній так цінують листя шовковиці, скільки сортів ягід існує та як їх не переплутати з ожиною - у матеріалі Коротко про.

500-літні священні дерева

Назбирати шовковиці та не забруднити руки? Місія нездійсненна! Фото: fourseasonforaging.com

Спогади з дитинства: солодкі ягоди шовковиці найсмачніші одразу з дерева. Щоправда, під час такого «полювання» руки та обличчя швидко ставали фіолетовими від соку ягід. Шовковиця, або, як кажуть в різних регіонах України, морва чи итерка, – дерево з давньою історією.

У Китаї це тутове дерево вирощують тисячоліттями. І в першу чергу заради листя, адже це єдина їжа для тутових шовкопрядів. Тієї самої гусені, з коконів якої виготовляють найтонший та найдорожчий шовк. Існує легенда, що правителі Китаю заборонили вивозити за межі держави кокони, гусінь і самі дерева шовковиці. Узагалі вважали дерево священним, з його кори робили захисні талісмани. А ще жителі азійських країн у сиву давнину вірили, що злі духи не підходять близько до шовковиці, а значить, під нею добре спиться немовлятам. Та й вся родина буде у безпеці, якщо поряд з сімейним будинком росте тутове дерево.

Українські садівники знають шовковицю не як захисницю від темних сил, а як непримхливе, світлолюбиве, морозостійке дерево, яке швидко росте та дає щедрий врожай щосезону. І вважається довгожителем: може родити добру сотню років, а у світі є екземпляри, яким і по 500 років.

До речі, врожай – це, звісно, добре, але шовковиця ще й гарно доповнює сад своєю кроною, виконує і декоративну роль.

Шовковицю розмножують насінням, живцями і щепленням. В насадженнях потрібно мати чоловічі і жіночі екземпляри (тільки вони дають врожай) або в крону прищеплювати живці іншої статі, тому що це дводомна, роздільно-статева, вітрозапилювальна рослина. Є також дерева, у яких чоловічі і жіночі квітки знаходяться в одному суцвітті.

– Існує понад сто видів цієї ягоди, але ми всі знаємо три: біла шовковиця, червона та чорна , - розповідає Коротко про менеджер ферми саджанців «Ваш сад» Ростислав Чірпак. - Усі три однаково популярні в Україні. Якщо надумали посадити шовковицю біля свого дому, оберіть місце подалі від будівель та інших дерев. Тутове дерево у перші роки після посадки росте швидко і є довговічним. Узагалі виростає до 15 метрів у висоту. Але є і карликові сорти, які доростають до 3 метрів.
Вартість живців, залежно від сорту, стартує з 200 грн.

Листя шовковиці - єдина їжа для тутових шовкопрядів. Фото: https://sciencing.com/

Унікальна комбінація вітамінів та мінералів

Нема поблизу шовковичного дерева, щоб нарвати прямо з нього ягід? Не біда, підприємливі бабусі назбирають за вас і продаватимуть по прийнятній ціні баночками або склянкою. Не нехтуйте сезоном шовковиці. Ці плоди на смак балансують між дуже солодким та ледь терпкуватим. Смакота! До того ж користі отримаєте стільки, скільки й близько не мають вітаміни з аптеки.

Свіжа шовковиця на 88% складається з води і містить всього 60 калорій на 100 грамів. А ще у ягодах є:

  • Вітамін С 
  • Вітамін К
  • Вітамін Е
  • Вітаміни групи В
  • Залізо 
  • Калій 
  • Магній
  • Фолієва кислота
  • Марганець

Також ягоди насиченого кольору – це скарбниця величезної кількісті антиоксидантів. Тому кілька ягід шовковиці – саме те, що радить косметолог для сяючої та пружної шкіри. А ще вчені довели, що супліддя (так офіційно називають ці ягоди) складаються з унікальної комбінації вітамінів, мінералів, цінних кислот, які діють на людський організм як потужний та корисний стимулятор. Якщо вживати ягоди шовковиці (краще темного кольору) щодня впродовж 6 тижнів по 50-60 грамів, то отримаєте:

  • зниження ризику спазмів та здуття живота,
  • безперебійну роботу шлунку та кишківника,
  • пришвидшення метаболізму,
  • вивід зайвого холестерину,
  • зміцнену імунну систему,
  • міцні нерви та сон.

Шовковиця, мабуть, єдина ягода, яку лікарі радять вживати всім. Та все ж не треба об’їдатися нею алергікам та діабетикам.

До речі, в давні часи люди оцінили лікувальний потенціал не лише плодів шовковиці. Так, з кори робили відвари, якими лікували серцеві захворювання, епілепсію. А розтерту «кашу» зі свіжого листя накладали на рани, усілякі висипки. І нібито усі болячки минали за лічені дні.

Ідеальна шовковиця? Але і вона має значний недолік. Її ягоди дуже ніжні. Їх важко збирати, транспортувати, зберігати, ще й дозрівають не одночасно, а поступово. Усі ці фактори ускладнюють комерційне вирощування та збір цих ягід. Тому, якщо натрапите на шовковицю на ринку чи у фермерському магазині – купуйте одразу кілограмами. Її можна зберігати у холодильнику до 3 днів. Не встигли з’їсти? Тоді робіть варення, джеми, сік і навіть вино. Або ж висушіть плоди (смачний топінг до вівсянки на сніданок) чи заморозьте (у цілому вигляді або як смузі).

Шовковиця, мабуть, єдина ягода, яку лікарі радять вживати всім. Фото: ogorodniki.news

Є ПИТАННЯ

А може, це ожина?

Ці плоди на смак балансують між дуже солодким та ледь терпкуватим. Фото: suttons.co.uk

Неймовірно, але їх плутають! Тому ось невеличкий лікбез. Ягоди шовковиці витягнуті, майже овальної форми. А ягоди ожини більш круглі. Шовковиця, якщо вона не біла, буває від червоного до темно-фіолетового, тоді як ожина має колір від дуже темно-фіолетового до чорного. Шовковиця росте на листяних деревах, а ожина - на колючих чагарниках. І ще ожина, особливо дика, схожа на ягоду малини.

Теги по теме
Здоровье
Источник материала
Поделиться сюжетом