Палеонтологи знайшли скам’янілість бичка віком 18 мільйонів років
Палеонтологи знайшли скам’янілість бичка віком 18 мільйонів років

Палеонтологи знайшли скам’янілість бичка віком 18 мільйонів років

Палеонтологи LMU виявили новий рід викопних бичків, розкриваючи еволюційні таємниці лінії, яка сягає мільйонів років тому. Бички, або Gobioidei, представляють одну з найрізноманітніших груп морських і прісноводних риб у Європі. Як правило, вони знаходяться на дні мілководдя і відіграють вирішальну роль у здоров’ї та роботі багатьох екосистем.

Ідентифікувавши новий рід викопного прісноводного бичка, студенти міжнародної магістерської програми «Геобіологія та палеобіологія» Мюнхенського університету імені Людвіга Максиміліана та палеонтолог Беттіна Райхенбахер, професор кафедри наук про Землю та навколишнє середовище LMU, зробили відкриття, яке дає критичне розуміння еволюційної історії цих риб.

Палеонтологи LMU виявили новий рід викопних бичків, що проливає світло на ранні етапи еволюції та адаптивність до середовища проживання бичків, однієї з найрізноманітніших груп риб у Європі. Викопні риби нового роду † 
Simpsonigobius . Авторство: Моріц Дірнбергер

Малі рибки нового роду † Simpsonigobius розміром до 34 мм були виявлені в скелях Туреччини віком 18 мільйонів років і відзначаються чіткою комбінацією морфологічних особливостей, включаючи отоліти (слухові камені) унікальної форми.

Сучасні методи дослідження з’ясовують положення в генеалогічному дереві

Щоб визначити взаємозв’язок † Simpsonigobius у філогенетичному дереві гобіоїдів, дослідники використали набір філогенетичних даних із «повними доказами», який вони покращили, щоб об’єднати загалом 48 морфологічних ознак і генетичні дані п’яти генів для 48 живих і 10 викопних. вид. Крім того, команда вперше застосувала «тип-датування» для викопних гобіоїдних видів. Це філогенетичний метод, у якому вік скам’янілостей (= кінчиків), включених до філогенетичного дерева, використовується для визначення часу еволюційної історії всієї групи.

Результати показують, що новий рід є найстарішим скелетним представником родини Oxudercidae, який класифікується як «сучасні» бички (сімейства Gobiidae та Oxudercidae), і найстарішим прісноводним бичком у цій сучасній групі. Аналіз наконечників оцінив появу Gobiidae 34,1 мільйона років тому, а Oxudercidae – 34,8 мільйона років тому, що узгоджується з попередніми дослідженнями датування з використанням інших методів. Крім того, стохастичне картування середовища проживання, в якому дослідники вперше включили викопні рештки бичків, виявило, що бички, ймовірно, мали широку толерантність до солоності на початку своєї еволюційної історії, що кидає виклик попереднім припущенням.

«Відкриття †Simpsonigobius не тільки додає новий рід до Gobioidei, але також дає життєво важливі підказки щодо еволюційної шкали та адаптації до середовища проживання цих різноманітних риб. Наше дослідження підкреслює важливість аналізу скам’янілостей за допомогою сучасних методів для отримання більш точної картини еволюційних процесів», – говорить Райхенбахер. Перший автор Моріц Дірнбергер, який зараз є докторантом в Університеті Монпельє, додає: «Очікується, що отримані дані прокладуть шлях для подальших досліджень еволюції гобіоїдів і ролі екологічних факторів у формуванні їх різноманітності».

Источник материала
Поделиться сюжетом