Пів року до бойової готовності: у Франції розповіли про підготовку українських пілотів
Пів року до бойової готовності: у Франції розповіли про підготовку українських пілотів

Пів року до бойової готовності: у Франції розповіли про підготовку українських пілотів

У Франції на тренувальних літаках Alpha Jet, які вважаються містком між гвинтовим літаком та винищувачем F16, навчаються зараз 10 українських пілотів.

Як передає Укрінформ, про особливості французької підготовки дізнався Le Monde.

"Наша схема і тактичні методи універсальні. Тут ми дуже близькі до того, що робить F16, і до того, що можна буде знайти на Mirage 2000", - пояснив один з інструкторів.

За його словами, українським пілотам від 20 до 23 років. Вся інша інформація про них засекречена. Програма інтенсиву включає 80 годин польотів і 50 годин на тренажері з інструкторами. Зміст модулів скорочений за згодою з українською стороною. Тому підготовка українських пілотів у Франції триватиме лише шість місяців, а не 18, як було б у звичайному форматі.

"Вони мають здобути якомога більше навичок, щоб при потраплянні до конверсійної ескадрильї їм потрібно було лише додати те, що є специфічним для F16 або Mirage", - додав інструктор.

Перевага в тому, що навчальні літаки мають панель приладів, яка імітує панель F-16.

"Тут ми дамо їм всі основи: як застосовувати процедури, як діяти в тактичній ситуації, як реагувати, коли трапляється поломка", - пояснили французькі фахівці.

Пілоти навчаються літати у складі патрулів - тобто з двома літаками, що є незвичною практикою для України, освоюють "тактичну" навігацію (тобто польоти на дуже малій висоті 150 метрів) та стрільбу з 30-міліметрової гармати.

Представники французьких ВПС також розповіли, що частину обіцяних президентом Макроном "Міражів" буде взято із запасів ескадрильї, яка зараз базується в департаменті Верхня Сона.

Як повідомлялося, на початку червня президент Франції пообіцяв надати Україні поки що невизначену кількість Mirage 2000-5. 

За повідомленням французьких ЗМІ, ВПС країни мають усього 26 таких літаків. Більшість з них використовуються ескадрильєю у департаменті Верхня Сона. Чотири інші постійно базуються в Джибуті, згідно з оборонною угодою, а кілька беруть участь в місії НАТО в Європі. Зокрема, чотири борти зараз в Литві, а два в Швеції.

Кілька країн, зокрема Нідерланди, Бельгія, Данія та Норвегія, також мають надати 65 винищувачів F-16, які певний час будуть на базах за межами України.

Сполучені Штати Америки як країна-співголова коаліції винищувачів роблять все для того, щоб передати Україні літаки F-16 уже цього літа.

Фото: ADRIEN VAUTIER / LE PICTORIUM POUR «LE MONDE»

Теги по теме
Украина Франция
Источник материала
Поделиться сюжетом