Словаччині важливо розуміти, як у керівництві ЄС буде представлена Центральна Європа - президент
Словаччині важливо розуміти, як у керівництві ЄС буде представлена Центральна Європа - президент

Словаччині важливо розуміти, як у керівництві ЄС буде представлена Центральна Європа - президент

Словаччина відіграватиме конструктивну роль у політичних процесах, що відбуваються в Європі, та буде прагнути збереження єдності ЄС, що є найбільшим надбанням у нинішніх складних умовах.

Про це у Брюсселі перед початком неформальної зустрічі глав держав та урядів країн ЄС, першої після проведення європейських виборів, сказав президент Словаччини Петер Пеллегріні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні я заступаю тут прем’єр-міністра Роберта Фіцо після скоєного на нього замаху... Хочу зазначити, що Словаччина буде конструктивною силою. Ми шукаємо єдності, тому що це найбільш необхідно у ці дні», - зазначив президент Словаччини.

Він зауважив, що сьогодні під час неформальної зустрічі лідери європейських країн мають обговорити не лише уроки минулих п’яти років, а й бачення щодо майбутнього.

«Я буду говорити з колегами про поточну ситуацію у міжнародному просторі. Можу сказати дуже чітко, - ми маємо бути дуже обережними з тим, хто буде представляти Європейський Союз і Єврокомісію на міжнародному рівні, щоб не утворити навіть більшу напругу, ніж маємо у реальності», - сказав Пеллегріні.

Він зауважив, що у кадровому пакеті, який сьогодні розглядатимуть лідери країн ЄС, для Словаччини важливо чітко розуміти, як у складі ключових органів ЄС буде представлена Центральна та Східна Європа.

«Я маю дуже чітко заявити, що Східна і Центральна Європа були недостатньо представлені впродовж минулих років», - зазначив президент Словацької Республіки.

За повідомленнями європейських ЗМІ, серед лідерів ЄС вже майже сформувався консенсус щодо кандидатур майбутніх європейських керівників. Зокрема, Урсула фон дер Ляєн розглядається як найбільш ймовірний кандидат на посаду президента Єврокомісії на другий термін, колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта може перебрати функції президента Європейської ради, чинна президентка Європарламенту Роберта Мецола, ймовірно, збереже свій пост ще на два з половиною роки, а чинна прем’єрка Естонії Кая Каллас може бути призначена на посаду високого представника ЄС із зовнішньої політики.

Як повідомляв Укрінформ, 48-річний Петер Пеллегріні здобув перемогу у другому турі президентських виборів у квітні цього року і 15 червня склав присягу президента Словаччини. Відразу після цього він заявив про плани відвідати всі сусідні країни, зокрема й Україну. Пеллегріні є лідером партії лівого спрямування «Голос – соціальна демократія» і соратником скептично налаштованого до України прем’єр-міністра Роберта Фіцо.

Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом