Стало відомо, як в умовах аномально ранньої посівної правильно обрати біопрепарат без ризику втрати врожаю
Стало відомо, як в умовах аномально ранньої посівної правильно обрати біопрепарат без ризику втрати врожаю

Стало відомо, як в умовах аномально ранньої посівної правильно обрати біопрепарат без ризику втрати врожаю

Як в умовах аномально ранньої посівної правильно обрати біопрепарат без ризику втрати врожаю? Цей сезон може стати для української сої унікальним: у культуру приходить багато новачків. Надзвичайно тепла та рання весна вивільнила складські запаси, подекуди логістика не встигає за посівною.

Тому цікавим виглядає досвід групи компаній «Агропросперіс», яка щороку виробляє 1,5 млн т агропродукції. Практики діляться агротехнологічними рішеннями, з якими самі ж працюють на полях. Про роботу з інокулянтом «Оптімайз 400» на основі бактерій Bradyrhizobium japonicum 5х109+ Ліпо-хітоолігосахарид 2х10-7% розповідає Євгеній Поляков, генеральний директор «Старокостян­тинів Агро», агровиробничої компанії в складі групи «Агропросперіс».

Євгеній Поляков, генеральний директор ТОВ «Старокостянтинів Агро» (Хмельницька обл.)

16 років досвіду в агро. Розпочав кар’єру в групі компаній «Агропросперіс» із рядового агронома й уже 7 років обіймає посаду генерального директора агровиробництва.

Улюблена культура: соя

– Скільки ви сієте сої?

– 2500 га, майже як і торік. Соя – важлива для нас культура, іноді висіваємо її на 60–70% від загальної площі залежно від сівозміни. Зазвичай опадів у регіоні достатньо, плюс ми проводимо розпушення замість оранки, щоб зберегти вологу. Тоді при посушливому червні в нас достатній запас вологи в середніх і нижніх шарах ґрунту.

– Цього року сієте по погоді чи за календарем?

– Я за останні тижні отримав десятки дзвінків від колег фермерів із запитанням: «Коли будете сіяти?»

Природу не обдуриш. За середньостатистичними даними нашої зони з 1 по 10 травня вірогідні приморозки. Навіть 0°С вночі призведе до втрат. Тож від можливих приморозків 5 травня відраховуємо 6–8 днів (термін сходів в ідеальних умовах) і розпочинаємо посів 28–30 квітня.

– Як вибираєте насіннєвий мате­ріал?

– Зазвичай я вивчаю характеристики класичних сортів на канадських сайтах. Це досить об’єктивна інформація. 70–80% популярних в Україні сортів сої мають канадське походження. Агровиробництва «Агропросперіс» теж дивляться в бік імпортної селекції та обирають сорти з кращими результатами серед власних посівів.

– Самостійно обробляєте насіння?

– Раніше ми самостійно наносили протруйники та інокулянти. Наразі замовляємо доробку на заводі в Україні для точної норми використання і 100% рівномірної інокуляції посівного матеріалу.

По-перше, це дешевше, ніж купити протруєне насіння з Європи.

По-друге, за 7 років використання «Оптімайзу 400» я впевнився в його сумісності з фунгіцидними та інсектицидними протруйниками, наприклад, на основі флутріафолу, протіоконазолу, флудіокнонілу, імідаклоприду, тіаметоксаму.

По-третє, це дає змогу якісно обробити кожну насінину. Робочий розчин з «Оптімайзом 400» використовується протягом 24 годин після відкриття упаковки, й у нашому випадку в суміші «Оптімайзу 400» з протруйниками – протягом 4 годин. А лінія на заводі здатна протруїти 30–35 т за 4 години. Тож у результаті за 3 доби нам обробили 270 т.

– За скільки днів необхідно висіяти інокульоване насіння?

– На практиці інокуляцію проводимо за 2–3 тижні до посіву. Ми у звичному режимі готуємося до посівної, а бактерії при цьому залишаються живими на насінині. При зберіганні інокульованого насіння, дотримуємося вимог щодо недопущення потрапляння сонячного випромінювання на тару, тож зберігаємо на складах.

Виробником заявлено ефективне зберігання препарату на поверхні насіння за належних умов зберігання до 120 днів після моменту нанесення. Це і є значною перевагою «Оптімайз 400» за потреби інокулювати насіння для великих площ.

– Чому ви обрали саме «Оптімайз 400»? На ринку ж великий вибір інокулянтів.

– Ми впевнилися в його якості. Насамперед до всієї агрохімії я вимагаю сертифікат якості. Як мінімум, хочу розуміти країну походження, вміст кількісний та якісний. Виробник «Оптімайз 400» зі США – це вже досить вагомий аргумент.

Сьогодні в Україну логістика досить довга – це ризик втрати якісних показників. «Агропросперіс» здійснює повний контроль щодо умов транспортування від виробника до агропідприємства, забезпечуючи збереження бактерій.

Наступний критерій – досвід. «Оптімайз 400» жодного разу не підводив за всі роки використання. Ми спостерігаємо формування перших бульбочок уже на етапі перших трьох листочків. Це дуже важливо для хорошого старту.

Нарешті, визначна особливість – препарат містить ліпо-хітоолігосахарид, який суттєво підсилює дію ґрунтової мікрофлори. Містить водночас і прилипач, а найважливіше – поживне середовище для бактерій.

Насправді в Україні є і локальні виробники подібних препаратів, та концентрація бактерій подекуди вдвічі нижча. Тож різниця в ціні поки що не робить експерименти доречними. В нас є добрий, перевірений часом і роками «Оптімайз 400». Якщо знайдеться аналог дешевший хоча б на $2 з розрахунку на 1 га – можна буде спробувати на дослідній ділянці. Та ризикувати за різниці в $1 не має сенсу.

Формування бульбочок у фазі сходів (10) при застосуванні інокулянта «Оптімайз 400»

– Чому не вносите сухий інокулянт під час посіву?

– Це, на перший погляд, виглядає як оптимальна стратегія. Та існує багато нюансів. Наприклад, варто враховувати тип сівалки. Якщо використовуємо пневматичну сівалку, всі наші бактерії можуть опинитися просто в повітрі. Отже, потрібна тільки механіка. А це певні обмеження. Саме тому для мене «Оптімайз 400» є оптимальним варіантом. Тим більше на 10–20% він економічно вигідніший на гектар, ніж подібні препарати.

Також слід пам’ятати, що в нього одна з найменших норм витрати – 1,8 л/т насіння. А це і зменшення витрат на логістику, і зручність при протруюванні, й кількість робочого розчину на 1 т.

Для сої, як це не дивно, чим менше витрата робочої рідини, тим якісніше в результаті покрита насінина. В нашому випадку при обробці сумішшю «Оптімайз 400» + протруйники використовується 4,6 л робочого розчину на 1 т насіння. Так отримуємо високоякісне нанесення.

Вигляд бульбочок у фазі першого справжнього листка (12) при застосуванні інокулянта «Оптімайз 400»

– Ви обробляєте всі 100% насіння?

– Так. І якщо висівається соя по сої, ми використовуємо 50–70% від норми обробки насіння. Мікрофлора ґрунту сприяє розвитку бульбочок після попереднього сезону інокуляції.

– Як зберігати посівмат із нанесеним інокулянтом?

– Бактерії слід ховати від світла весь час: від транспортування та зберігання до висіву в ґрунт.

Якщо на певній ділянці у рослин сформовані бульбочки лише на бокових корінцях і немає на центральному – це ознака того, що рослину колонізують бактерії з ґрунту. І причина тому, наприклад, невчасно накритий брезентом мішок.

Звісно, потрібно вкладатися в температурний режим зберігання +4–25°С. Тому я, зокрема, не прихильник надраннього протруювання. Відвантаження зі складу відбувається від +5°С. Також для перестраховки на складі в нас клімат-контроль, обігрівачі, генератор.

– Яка врожайність за такої моделі інокуляції насіння сої?

– Визначний заліковий показник 2023 року серед 42 агровиробників «Агропросперіс» – 3,99 т/га зібраного врожаю сої. Затрати – 650 $/га, EBITDA – 914 $/га і ROWC – 140%. Такий результат отримало одне з господарств Сумщини при застосуванні інокулянта для сої «Оптімайз 400».

Важливий момент полягає у тому, що «АП Імпорт», дистриб’юторська компанія «Агропросперіс», імпортує цей препарат для компаній групи та реалізує партнерам. У нас прямі конт­ракти з виробником, якісна і роками перевірена логістика, тож ми впевнені навіть у температурному режимі в контейнерах на кожному з етапів транспортування. Тому я переконаний, що препарат, який виїхав зі США, доїде до України, зберігаючи всі свої топові характеристики.

Дізнайтесь більше на www.agroprosperis.com


Перегляди: 1
Источник материала
Поделиться сюжетом