Телескоп "Джеймс Вебб" виявив неймовірну кількість наднових зірок – звіт
Телескоп "Джеймс Вебб" виявив неймовірну кількість наднових зірок – звіт

Телескоп "Джеймс Вебб" виявив неймовірну кількість наднових зірок – звіт

Телескоп "Джеймс Вебб" виявив неймовірну кількість наднових зірок – звіт

За допомогою такого потужного телескопа як JWST вчені можуть не тільки спостерігати далекі космічні об'єкти, але й вивчати процес їхнього формування в далекому минулому.

Астрономи, які використовують космічний телескоп "Джеймс Вебб" (JWST), виявили у далекому Всесвіті вражаючу кількість наднових зірок, включно з найвіддаленішою із будь-коли підтверджених. Їхні відкриття збільшили кількість відомих наднових зірок у ранньому Всесвіті в 10 разів, пише New Scientist.

Дослідники виявили 79 нових наднових, зробивши два зображення однієї і тієї ж крихітної ділянки неба: одне у 2022 році, інше в 2023-му.

"Насправді вона настільки мала, що якщо ви візьмете рисове зернятко і потримаєте його на відстані витягнутої руки, воно буде розміром з цю ділянку", – сказала Кріста ДеКурсі з Університету Арізони, розповідаючи про результати дослідження на засіданні Американського астрономічного товариства у Вісконсіні 10 червня.

"Ми витратили понад 100 годин роботи JWST для спостереження, тому це дуже глибокі зображення", – додала вона.

Потім астрономи порівняли два зображення між собою та із зображеннями тієї ж області, зробленими раніше космічним телескопом "Хаббл", щоб знайти нові яскраві плями.

Ці плями є зірками, які світили порівняно тьмяно, перш ніж вибухнути яскравими надновими і згаснути. Деякі з них є кандидатами на роль найвіддаленіших із колись виявлених наднових, хоча інформація про відстань до них ще не підтверджена. Одна з них – найдальша з будь-коли підтверджених: вона вибухнула, коли Всесвіту було всього близько 1.8 мільярда років (вважається, що зараз Всесвіту 13.8 млрд років).

Подібні наднові, ймовірно, створили важкі елементи, які зараз поширені по всьому Всесвіту, тому вони містять менше цих елементів, ніж сучасні наднові.

Раніше ми розповідали про дві найбільш віддалені та ранні галактики у Всесвіті, які вдалося виявити за допомогою телескопа "Джеймс Вебб".

Источник материала
Поделиться сюжетом