У Франківську відкрився перший Український шекспірівський фестиваль
У Франківську відкрився перший Український шекспірівський фестиваль

У Франківську відкрився перший Український шекспірівський фестиваль

В Івано-Франківську відкрили перший Український шекспірівський фестиваль.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чому Шекспір? Переконаний, що саме сьогодні Україна має використовувати будь-які комунікаційні майданчики, щоб кричати світові про орду, яка прийшла на нашу землю, про жахливу війну... Шекспір перестав належати виключно Великій Британії. Сьогодні він належить усьому світу, бо шекспірівські герої говорять всіма мовами світу. Український театр і культура не виняток», - зазначив генеральний директор Українського шекспірівського фестивалю Ростислав Держипільський.

Він зауважив, що в Україні вистави Шекспіра з’являлись завжди під час війни. Вперше україномовного Шекспіра на сцені поставив реформатор українського театру Лесь Курбас у 1920 році. У 1943 році у Львові під час фашистської окупації українці побачили «Гамлета» в режисурі Володимира Блавацького.

«Московія не дозволяла нам грати Шекспіра. Переконаний, що під час найжахливішої війни з часів Другої світової, започаткувавши в Івано-Франківську Український шекспірівський фестиваль, ми зробимо все, аби таких жахливих сторінок в історії української нації більше не повторювалось», - додав Держипільський.

«Цей фестиваль є чудовим майданчиком для комунікації», - переконаний т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він зауважив, що Український шекспірівський фестиваль у ці дні об’єднає людей задля розвитку театрального мистецтва.

«Посеред багатьох проблем, які нам доводиться вирішувати, ми змушені мобілізувати себе на власну стійкість. Позичаючи досвід світу, філософію, яка є в творах Шекспіра та пояснює нам багато проблем сучасності, ми зможемо більш об’єктивно оцінити проблеми розвитку і української культури зокрема», - зазначив Карандєєв.

«На вільні кроки України сьогодні можна подивитись крізь призму гамлетівського «Бути чи не бути». Своєю агресією Росія наче каже «не бути» та заперечує право України бути собою. Але на всі ці її жорстокі спроби Україна відповідає твердо: «Бути українському слову, театру, українському миру та Українському шекспірівському фестивалю»... Шекспірівський фестиваль - це теж частина вашого опору», - переконаний посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс.

Він додав, що нині триває робота над новими форматом відносин між Україною та Великою Британією, який буде охоплювати сфери культури та мистецтва в тому числі.

Український шекспірівський фестиваль відкрила трагедія "Коріолан" Київського національного драматичного академічного театру імені Івана Франка в режисурі Дмитра Богомазова.

Як повідомляв Укрінформ, на Український шекспірівський фестиваль приїдуть театри Молдови, Польщі та Італії.

Фото: МКІП

Теги по теме
Ивано-Франковск Фестиваль
Источник материала
Поделиться сюжетом