У США видадуть книгу Вікторії Амеліної «Щоденник війни і правосуддя»
У США видадуть книгу Вікторії Амеліної «Щоденник війни і правосуддя»

У США видадуть книгу Вікторії Амеліної «Щоденник війни і правосуддя»

Книга розповідає про низку українських жінок, які залучені в боротьбу з російськими окупантами або допомагають її вести.

Одне з найстаріших світових видавництв Macmillan Publishers St. Martin’s Press у США опублікує книгу Вікторії Амеліної «War & Justice Diary: Looking at Women Looking at War» («Щоденник війни і правосуддя: Дивлячись на жінок, що дивляться на війну»). Про це йдеться на сайті видавництва, повідомляє «Читомо».

Книжку опублікують на початку 2025 року. Книга містить низку розповідей про українських жінок, які залучені в боротьбу з російськими окупантами або допомагають її вести.

«Коли 24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, Вікторія Амеліна стала дослідницею воєнних злочинів і літописицею надзвичайних жінок, таких як вона сама, які приєдналися до опору. Всі в Україні знали, що Амеліна документує війну. Вона фотографувала руїни шкіл і культурних центрів, записувала свідчення тих, хто вижив, і очевидців звірств. І поступово перетворювалася на оповідачку, записуючи те, що згодом стало цією книжкою. Вікторія Амеліна залишила по собі неймовірну розповідь про руйнівні наслідки війни та ціну опору. Чесна, інтимна та влучна, ця книжка стане класикою», — ідеться в анотації.

Серед героїнь книги — голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, журналістки Наталка Гуменюк та Віра Курико, документаторки воєнних злочинів з ГО «Truth Hounds» Євгенія Закревська та Лариса Денисенко. Частиною книжки стала також півторагодинна публічна розмова Вікторії на львівському BookForum з британським юристом та письменником Філіпом Сендсом.  

Вікторія Амеліна — українська письменниця та громадська діячка родом зі Львова, членкиня Українського ПЕН. 27 червня 2023 року Вікторія Амеліна потрапила під обстріл у Краматорську, де перебувала разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників. Коли вони вечеряли в ресторані в центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення. 1 липня в лікарні імені Мечникова у Дніпрі її серце перестало битися. Репортаж з прощання з письменницею в Києві читайте тут.

Амеліна була авторкою роману «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014 рік), роману «Дім для Дома» (2017 рік), дитячих книжок «Хтось, або Водяне Серце» (2016 рік) та «Е-е-есторії екскаватора Еки» (2021 рік).

У 2021 році вона стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна долучилася до правозахисної організації Truth Hounds, з якою працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема в Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Вже після смерті Вікторія Амеліна стала однією з номінанток премії «Читомо», а також отримала Премію за свободу слова від Норвезької спілки письменників.  У січні 2024 року президент Володимир Зеленський нагородив Амеліну посмертно орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

У лютому британське видавництво Jetstone випустило збірку «Writing Under Fire: Poetry and Prose from Ukraine and the Black Country» («Писати під вогнем: Поезія і проза з України та Black Country»), присвячену пам’яті загиблої української письменниці.

Нещодавно стало відомо, що «Видавництво Старого Лева» видасть збірку поезії Вікторії Амеліної «Свідчення».

Мешканця Краматорська, який 27 червня 2023 року навів російську ракету на кафе в центрі міста, внаслідок чого загинула Вікторія, засудили до довічного позбавлення волі.

  • Читайте також: Справа Вікторії Амеліної і те, у що вона вірила, має тривати. І це наш обов'язок і відповідальність
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
США
Источник материала
Поделиться сюжетом