Україна має намір до 1 серпня укласти угоду про реструктуризацію боргів за євробондами
Україна має намір до 1 серпня укласти угоду про реструктуризацію боргів за євробондами

Україна має намір до 1 серпня укласти угоду про реструктуризацію боргів за євробондами

Україна має намір до 1 серпня укласти угоду про реструктуризацію боргів за євробондами 

Консультації продовжаться після того, як сторони не дійшли принципової згоди

Представники українського фінансового сектору і спеціальний комітет кредиторів, які отримали права від власників чверті всіх євробондів України, не дійшли згоди щодо реструктуризації боргів та виплати відповідних коштів за цими запозиченнями. Про це є відповідне повідомлення на Лондонській фондовій біржі.

Перемовини, що тривали з 3 по 14 червня, завершились лише тим, що сторони вирішили продовжити консультації. Ключова проблема – неузгодженість позицій щодо умов виплат як з українською стороною, так і з Міжнародним валютним фондом. Водночас у повідомленні йдеться, що представники України та спеціальний комітет кредиторів за євробондами продовжать консультації і дискусії щодо досягнення реальної для обох сторін угоди та її реалізації.

Міністр фінансів прокоментував заяву уряду на Лондонській фондовій біржі: конвертація в деривативи або прості облігації

Міністр фінансів України Сергій Марченко прокоментував урядову заяву на Лондонській фондовій біржі, уточнивши, що влада проводила закриті зустрічі з представниками комітету власників єврооблігацій. “Метою зустрічей було обговорення умов реструктуризації тринадцяти серій єврооблігацій України, що має відбутись до 1 серпня 2024 року, збирання відгуків від ринку та погодження структури, яка була б задовільною для всіх сторін і дозволила б Україні досягти боргової стійкості відповідно до вимог Програми МВФ. Умови запропоновано на основі базового макроекономічного сценарію МВФ,” – пояснює очільник міністерства фінансів.

За повідомленням міністра, пропозиція України полягає в обміні всіх тринадцяти серій єврооблігацій:

  • на серію інструментів з фіксованим доходом (прості облігації) та державні деривативні інструменти;
  • або на серію простих облігацій.

Конвертація у деривативи за першим сценарієм означатиме отримання власниками євробондів облігацій з фіксованою дохідністю у 2027 році. Номінальна вартість таких цінних паперів буде у прямій залежності від податкових надходжень та показників ВВП.

“Обидва варіанти у пропозиції реструктуризації боргу України передбачають номінальне зниження боргу від 25% до 60% залежно від темпів відновлення країни протягом періоду дії Програми МВФ,” – зазначено у коментарі. Також за результатами консультацій очікується досягнення домовленостей щодо умов реструктуризації до 1 серпня цього року.

Як повідомлялось раніше, власники євробондів України хочуть, щоб Україна поновила обслуговування євробондів у сумі приблизно 0,5 млрд доларів процентних платежів щорічно. У ЗМІ почали з'являтися публікації про імовірний варіант оголошення Україною дефолту після завершення боргових канікул. Водночас відповідний сценарій не буде влаштовувати ні кредиторів, ні Україну.

Источник материала
Поделиться сюжетом