"Виграшного для Путіна формату не буде": Кошель розповів, чого очікувати від наступних Самітів миру
"Виграшного для Путіна формату не буде": Кошель розповів, чого очікувати від наступних Самітів миру

"Виграшного для Путіна формату не буде": Кошель розповів, чого очікувати від наступних Самітів миру

Перший Саміт миру, який відбувся у Швейцарії 15-16 червня, був успішним, вважає політичний експерт і доктор історичних наук Олексій Кошель. Він не виключає, що до наступної конференції щодо України Захід зможе знайти аргументи для Росії, принаймні для компромісу в окремих питаннях.

"Тому я не виключаю, що в наступному саміті можуть бути справді реальні зрушення в питаннях обміну полоненими, повернення дітей, гарантії відмови від використання ядерної зброї і багато інших речей", – сказав експерт у коментарі OBOZ.UA.

Кошель зазначив: фактично кількість учасників саміту для нас не є принциповою.

"Звичайно, в площині інформаційного впливу хотілось би, щоб це було понад 100 країн, але для нас важливо не чисельність країн, не кількість підписаних документів, не ширина заключного фото і не подробиці урочистості. Для нас важливі позиції ключових країн", – пояснив він.

Тому, оцінюючи підсумки першого Саміту миру, експерт вказав на один із ключових результатів – 57 держав були представлені на найвищому рівні (президентів і премʼєр-міністрів).

Визначальною він назвав позицію основних "гравців", які можуть мати вплив на РФ. "Тому неважливо, скільки держав буде представлено на наступному саміті, тут ключове питання буде в тому, наскільки вони будуть згуртовані, наскільки вони будуть усі займати однакову позицію, і власне, буде залежати від того, як буде відбуватись підготовка", – сказав Кошель. До прикладу, якщо на заході будуть представники Росії, то, власне, головними будуть не урочисті засідання, а домовленості під час їх підготовки.

Змінити ставлення країн, які були лояльними до політики Російської Федерації, Україна не може самотужки. Вагому роль має колективна позиція Заходу.

"Скажімо, для того, щоб вплинути на позицію Індії, я думаю, що лише позиції офіційного Києва недостатньо. Вони можуть до Заходу дослухатись, тому що вони є багаторічними союзниками, їх країни багато що пов'язує, ну і в них на сьогодні є спільний опонент – це Китай. Тому, якщо Захід побачить поле для компромісів під час підготовки до наступного саміту, я думаю, що на позицію таких країн, як Індія, можна буде впливати", – припустив доктор історичних наук.

Щодо участі Росії політичний експерт не впевнений, адже дуже багато факторів впливатимуть на це.

За словами Кошеля, уже на першому саміті Захід дав чітко зрозуміти Володимиру Путіну, що підтримка України – і фінансова, і військова – "буде мати місце на далеку перспективу".

Кремлівський диктатор вважав для себе виграшним форматом затягування війни. "Захід сказав те, що виграшного формату не буде, це не просто слова. Я думаю, що ці слова ляжуть у конкретні рішення, коли на Росію може бути тиск, починаючи від санкцій (останні події на Московській біржі показали, наскільки вона впливова до жорстких санкцій, які можуть бути накладені), закінчуючи військовою і фінансовою підтримкою України", – сказав експерт.

У деяких моментах можна очікувати на конкретні рішення (зрушення можуть бути в питаннях обміну полоненими, повернення дітей,гарантії відмови від використання ЯЗ).

"Але поки що, якщо всебічно оцінювати і внутрішньополітичні процеси в Росії, і заяви про наміри, і хід війни, і пропагандистську роботу, то поки що ми не бачимо підстав для оптимізму про те, що наступний саміт – як і цей саміт, так і наступний – може зменшити і кількість обстрілів, і кількість поранених і загиблих, і загалом зупинити війну. Поки що умов для зупинки, сприятливих умов для України, для того, щоб тиснути реально на Росію й отримати певні поступки в питаннях війни, – поки що цього немає", – визнав Кошель.

Він звернув увагу на те, що наступна конференція запланована напередодні виборчої кампанії в США. За словами доктора історичних наук, це "вселяє надію". Також це показує, що "з кожним днем тема війни в Україні стає все більш актуальна на порядку денному" американських виборів.

"Тобто [Дональд] Трамп постійно звертається до цієї теми. [Джо] Байден демонструє свої позиції в цьому питанні", – пояснив політичний експерт.

Враховуючи низьку різницю в рейтингових показниках між кандидатами, питання результативності досягнення миру може зіграти на користь Байдену.

Тож, Кошель не виключає, що в найближчі місяці команда чинного президента США буде використовувати всі можливі інструменти для тиску на Москву, "щоб вийти на хоча б певні компромісні питання щодо миру".

"Не хочу бути великим оптимістом, але я виходжу з політтехнологічної логіки того, що для Байдена було б дуже добре якраз перед голосуванням оголосити про те, що він досягнув певного результату у припиненні війни. Це не стане гарантією перемоги, але це може збільшити кількість його прихильників, нехай навіть на незначну кількість. Враховуючи невелику різницю між Байденом і Трампом, це може бути достатньо вагомо", – підсумував Кошель.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA:

– До спільного комюніке за підсумками першого Саміту миру приєдналися понад 80 учасників. Загалом на захід приїхала 101 делегація.

– Масштабна конференція дала Україні шанс продемонструвати підтримку з боку Заходу, необхідну для продовження боротьби з РФ.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом