Заявка України на підтримку Глобального Півдня на Саміті миру зазнала невдачі – ЗМІ
Заявка України на підтримку Глобального Півдня на Саміті миру зазнала невдачі – ЗМІ

Заявка України на підтримку Глобального Півдня на Саміті миру зазнала невдачі – ЗМІ

Президент України Володимир Зеленський "не зміг заручитися підтримкою низки ключових країн Глобального Півдня" на першому Саміті миру у Швейцарії і це "кидає тінь на його спроби розширити підтримку у війні проти російського вторгнення", пише агентство Bloomberg, аналізуючи результати саміту.

Індія, Індонезія, Південна Африка і Саудівська Аравія були серед країн, які не підписали спільне комюніке, підготовлене на зустрічі 15-16 червня. З понад 100 країн і організацій, які брали у Саміті миру, підсумковий документ підписали 83.

Китай ухилився від участі у зустрічі, а Бразилія, яка прислала лише спостерігача, також не поставила свій підпис. Названі вище країни – з блоку БРІКС – розглядалися як важливі гравці з Глобального Півдня, яких Україна хоче схилити на свій бік, нагадуючи принципи Статуту ООН.

"Відмова [низки] світових лідерів від участі в конференції оголила проблему, з якою стикається Україна, намагаючись заручитися підтримкою країн, що не входять до складу Заходу, які або хочуть підтримувати зв'язки з Москвою, або по-іншому дивляться на війну. Конференція показала, що в той час, як Київ намагається стримати просування Росії на полі бою, його дипломатичні зусилля також зазнають невдач у спробах отримати підтримку на світовій арені", – пише Bloomberg.

Зеленський зазначив, що очікує, що деякі країни, які не підписали комюніке, підпишуть його після консультацій з урядами, і назвав проривом кількість делегатів, які підписали комюніке одразу після Саміту.

"Але саміт показав, що прогрес, якщо він і є, то є повільним. Комюніке вже було звужене, щоб зосередитися на трьох питаннях: зобов'язаннях щодо ядерної та продовольчої безпеки, а також повернення викрадених дітей і полонених", – нагадує Bloomberg.

У спільному комюніке не було формулювання, на яке багато хто очікував, щодо проведення наступної зустрічі та участі в ній Росії. Хоча серед делегатів був консенсус щодо того, що Росію необхідно врешті-решт посадити за стіл переговорів, пряме посилання на "просування вперед кроків зі зміцнення довіри для взаємодії з Москвою" було вилучено, зазначає агентство.

Джерело: ZN.UA

Источник материала
Поделиться сюжетом