Жінки краще пристосовані до жахів космосу: їхні тіла виявилися вже "підготовленими"
Жінки краще пристосовані до жахів космосу: їхні тіла виявилися вже "підготовленими"

Жінки краще пристосовані до жахів космосу: їхні тіла виявилися вже "підготовленими"

Дослідники кажуть, що жіночий організм швидше відновлюється після космічних подорожей, ніж чоловічий.

Нове дослідження показало, що жіночий організм ефективніше справляється з усіма жахами космічної подорожі, ніж чоловічий, пише Futurism.

Результати масштабного дослідження були опубліковані в журналі Nature, але поки що залишаються попередніми. Автори сподіваються, що отримані ними дані можуть стати проривом у маловивченій галузі, зокрема того, як організм людини протидіє наслідкам тривалого польоту в космосі.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У космосі майже немає гравітації, що спричиняє проблеми майже з усіма механізмами нашого організму. Відсутність атмосфери робить нас беззахисними перед космічною радіацією, а через мікрогравітацію рідини в нашому тілі можуть текти неправильно, що створить небезпечний дисбаланс.

Тіло людини зазнає величезних навантажень за межами планети, на якій ми з'явилися, і точаться суперечки про те, що наша тендітна біомеханіка просто не призначена для довгих польотів у космосі.

Останнє дослідження прагне спростувати таку думку. Дані показали, що люди напрочуд добре відновлюються після космічних польотів.

"Немає жодних причин, через які ми не зможемо безпечно дістатися до Марса і назад", — каже провідний автор дослідження Крістофер Мейсон, професор фізіології та біофізики в Weill Cornell Medicine.

Нове дослідження було побудовано на даних зібраних під час цивільної космічної місії Inspiration4 у 2021 році, керованої SpaceX. Як відомо, екіпаж із 4 осіб складався з людей, які не мали нічого спільного з космонавтикою. Дані були отримані з біологічних зразків, які були зібрані до, під час і після трьох днів перебування на орбіті Землі.

Дослідники вважають, що такі зразки мають більше спільного з показниками для середньої людини, ніж дані від висококваліфікованих астронавтів. Попри це, в дослідження також були включені дані і від 64 астронавтів NASA.

Основна увага приділялася активності генів і реакції імунної системи людей. У підсумку, вчені виявили, що жінки, після повернення на Землю, швидше відновлюються після космічного польоту, ніж чоловіки.

"Загалом, чоловіки більш схильні до впливу космічного польоту за всіма типами клітин і показниками", — пишуть автори дослідження.

Мейсон припускає, що така різниця пов'язана з тим, що жінки здатні протистояти стресам вагітності. Це допомагає їм краще переносити зміни у фізіології та динаміці рідини.

Дослідження показало, що теломери людських хромосом, які стають коротшими з віком, починають подовжуватися навіть після 3 днів у космосі. Деякі частини імунної системи активізувалися, так спостерігався сплеск протизапальних білків цитокінів, а лейкоцити були злегка пригнічені.

Загалом же, показники космічних мандрівників обох статей виглядають багатообіцяюче. Більшість змін, яких зазнають людські тіла в космосі, обертаються назад лише за три місяці після повернення на Землю.

Щоправда, поки що вчені не дають відповідь, що буде з людьми, у яких не буде шансу повернутися на Землю, щоб дати своєму організму перепочити і відновитися.

Нагадаємо, вчені бояться, що астронавти можуть залишити свої нирки на Червоній планеті. Дослідники кажуть, що астронавти ймовірно, зможуть долетіти до Марса, але на зворотному шляху їм знадобиться діаліз.

Теги по теме
Здоровье Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом