Жінки та чоловіки відчувають біль по різному – науковці пояснили чому
Жінки та чоловіки відчувають біль по різному – науковці пояснили чому

Жінки та чоловіки відчувають біль по різному – науковці пояснили чому

Коли чоловіки та жінки скаржаться, що їхні партнери не розуміють їхнього болю, це може бути правдою в буквальному сенсі. Недавнє дослідження науковців показало, що чоловіки і жінки переживають біль по-різному, і ця різниця сягає молекулярного рівня.

Науковці з Університету Аризони провели дослідження больових рецепторів у гризунів і приматів. Вони виявили, що у самців і самок больові рецептори активуються різними молекулами. Ця знахідка має серйозні наслідки для медицини, оскільки вона ставить під сумнів усталене уявлення про те, що механізми болю однакові для всіх.

людина у лікарні

Під час дослідження виявилось, що у жінок і самок приматів та гризунів гормон пролактин сенсибілізує нейрони дорсальних корінців ганглія — скупчення нейронів у хребті. Це означає, що легкий біль може перетворюватися на більш виснажливий. Пролактин також відомий тим, що він запускає розвиток тканини молочної залози та лактацію, що пояснює його вплив виключно на жіночий організм.

У чоловіків аналогічну функцію виконує нейромедіатор орексин В, який допомагає залишатися бадьорими. Проте його вплив на біль у жінок не спостерігається. Це відкриття пояснює, чому чоловіки і жінки можуть по-різному відчувати та реагувати на біль.

Відкриття науковців з Університету Аризони може призвести до революційних змін у підході до лікування болю. До цього часу стать пацієнта рідко враховувалась при виборі знеболювальної терапії. Тепер стає очевидним, що врахування статі пацієнта може значно поліпшити результати лікування.

"Наші дані підтверджують дивовижний висновок про те, що ноцицептори багатьох ссавців, зокрема й людей, можуть функціонально відрізнятися в чоловіків і жінок", — зазначив доктор Френк Поррека, керівник дослідження.

Автори дослідження також підкреслюють, що еволюційні причини цих відмінностей у відчутті болю залишаються загадкою. Проте, нове відкриття дає підстави для подальших досліджень у цій галузі..

Отже, коли наступного разу ваш партнер чи партнерка скаржитиметься на біль, пам'ятайте, що їхні відчуття можуть бути зовсім іншими, ніж ваші.

Також,Група крові батьків розповість про здібності дитини: вчені виявили несподіваний взаємозв’язок

Источник материала
Поделиться сюжетом