Чи може жінка застудити якісь органи, якщо посилить на холодному чи мокрому
Чи може жінка застудити якісь органи, якщо посилить на холодному чи мокрому

Чи може жінка застудити якісь органи, якщо посилить на холодному чи мокрому

Застуда органів

Раніше не лише пацієнти, а й гінекологи свято вірили, що переохолодження призводить до запалення органів малого таза. Застудити – це знизити температуру тіла або окремих його частин.

На думку пацієнтів, застудитися можна так:

  • посидіти на холодному камені чи землі;
  • побути у мокрому купальнику біля басейну чи водойми;
  • побути на вітрі та холоді в легкому одязі, короткій спідниці, замерзнути;
  • походити босоніж по холодній поверхні.

Чи можна цими діями знизити температуру в органах малого таза та отримати аднексит (запалення яєчників та маткових труб)? Ні. Подібні погляди на причини запалення придатків відкидає медична спільнота. В останніх клінічних рекомендаціях переохолодження не згадується навіть як фактор ризику розвитку цих захворювань.

Що насправді призводить до запалення у малому тазі

Основна причина – це інфекції, що передаються статевим шляхом. До них відносяться:

  • хламідіоз;
  • трихомоніаз;
  • мікоплазмоз;
  • гонорея та інші ІПСШ.

Таке запалення може виникнути у людей зі зниженим імунітетом, наприклад, у ВІЛ-позитивних осіб, при порушенні місцевого захисту та локального протиінфекційного імунітету.

Іноді запалення розвивається через умовно-патогенні бактерії, що живуть у піхві: уреаплазми, стрептококів, кишкової палички, гарднерели та інших. Рідко до запалення органів малого таза нпризводять гриби актиноміцети чи туберкульозна мікобактерія.

Чому не можна застуди органи малого таза

Придатки, як і інші органи малого таза, дуже глибоко в тазу. Вони мало схильні до перепадів температур, тому що оточені кістками тазу, жировою клітковиною, шарами м'язів і зв'язок.

Температура органів малого таза становить приблизно 37,5 градусів за Цельсієм, і для того, щоб "застудити" їх, необхідно спочатку охолодити поверхневі шари – шкіру, підшкірний жир, м'язи й так далі.

Таке можливе лише у випадках обмороження 3 та 4 ступені. У реальному житті це відбувається, наприклад, в альпіністів, які застрягли в ущелині і тривалий час перебувають у мерзлоті. Це критичні статки на межі смерті, і тут вже зовсім не до яєчників, адже у таких ситуаціях важливо врятувати життя людини.

Та ж логіка застосовна і до сечового міхура, і до інших органів малого тазу. Всі вони надійно захищені кількома шарами різних тканин, і застудити їх просто посидівши на холодному камені не вийде.

Сам собою холод не здатний викликати інфекційний запальний процес, до нього призводять саме мікроорганізми. У поодиноких випадках холод може бути активатором запального процесу, якщо дівчина вже була заражена статевою інфекцією, а потім "застудилась". Але навіть у такій ситуації причина не є сам холод, а інфікування до переохолодження.

Источник материала
Поделиться сюжетом