«Генеральське чищення» в РФ: роль Будьонного для Шойгу та просування рідні кремлівської челяді
«Генеральське чищення» в РФ: роль Будьонного для Шойгу та просування рідні кремлівської челяді

«Генеральське чищення» в РФ: роль Будьонного для Шойгу та просування рідні кремлівської челяді

Російський диктатор Володимир Путін зробив кардинальні кадрові перестановки у міністерстві оборони Росії. Першим заступником глави відомства став Леонід Горнін, який перейшов туди з мінфіну, а заступниками міністра призначено голову фонду «Захисники Вітчизни» Ганну Цивілєву та Павла Фрадкова, які до цього працювали в управлінні справами президента.

Водночас Путін звільнив з посади чотирьох багаторічних заступників Сергія Шойгу. Руслана Цаликова, який курирував всю медійну та PR-активність колишнього міністра, Тетяну Шевцову, яка відповідала за організацію соціального та житлового забезпечення військовослужбовців, генерала Павла Попова, який займався створенням Національного центру управління обороною, та статс-секретаря Миколу Панкова.

Що може стояти за лавиною цих призначень - у матеріалі Коротко про.

Перестановки говорять про підготовку до затяжної війни

Більшість незалежних експертів вважають, що у такий спосіб Путін вичищає міноборони від людей попереднього міністра Сергія Шойгу. Крім цього, існує припущення, що, призначаючи на ключові посади міноборони економістів, Володимир Путін хоче посилити контроль за використанням фінансових коштів. У 2024 році військовий бюджет Росії складає 11,5 трлн рублів (близько 100 мільярдів доларів). Це справді колосальні для Росії гроші, і за логікою російського диктатора, для їхнього контролю та ефективного використання міноборони краще "обкласти" економістами в якомога більшій кількості.

Нагадаємо також, що сам нещодавно призначений міністр оборони Андрій Білоусов, до речі, теж економіст, конкретно займатиметься ефективним виробництвом озброєнь. В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що Володимир Путін кадровими перестановками робить кроки у напрямку мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази для підтримки затяжної війни в Україні.

«Ці призначення свідчать про те, що Путін вважає за краще призначити чиновників, яких він вважає лояльними до режиму, і економістів для покращення оборонно-промислової бази Росії», - вважають експерти ISW.

Білоусову дано доручення посилити протекціонізм і розширити номенклатуру озброєнь, частин і агрегатів до них за рахунок розвитку внутрішнього виробництва. А реальною війною і далі займатиметься начальник генштабу Росії Валерій Герасимов, якого Путін звільняти поки не збирається.

BBC приходить до висновку, що на третій рік війни проти України все виглядає так, що Андрій Білоусов вирішив піти приблизно тим же шляхом, яким у 2008 році після війни з Грузією, коли всім стала очевидною необхідність реформи міноборони, пішов міністр оборони Анатолій Сердюков. Тоді до 2011 року із десяти заступників міністра лише двоє були військовими - голова Генерального штабу та заступник, який відповідав за матеріально-технічне забезпечення армії.

Щоразу, коли десь у міноборони починаються такі перестановки, експерти згадують досвід американського міністра Роберта Мак-Намари, який прийшов керувати оборонним відомством з посади президента Ford Motor, а продовжив кар'єру вже на посаді президента Світового банку. Але повторити успіх Мак-Намари поки що мало кому вдавалося», - стверджує ВВС.

Усе «у сім'ю»

В ISW також висувають версію, що всі ці кадрові перестановки можуть свідчити - російський диктатор намагається підготувати можливих наступників свого режиму з-поміж своїх дітей і родичів, а також дітей інших високопосадовців. Цивілєва – двоюрідна племінниця Путіна та дружина нещодавно призначеного міністра енергетики Сергія Цивілєва. А Фрадков є сином колишнього прем'єр-міністра Росії.

Інститут вивчення війни нагадує, що Цивілєва та Фрадков брали участь у Петербурзькому міжнародному економічному форумі разом із дочками Путіна та дітьми інших високопосадовців 6-7 червня цього року. За оцінкою ISW, Путін намагався представити своїх дітей та дітей чиновників зі свого найближчого оточення громадськості, ймовірно, щоб створити їм умови згодом обіймати високі та впливові посади у російському уряді.

Політолог-міжнародник Тарас Загородній вважає, що Путін мав кілька мотивів для зачистки міністерства оборони від людей Шойгу.

– Він намагається підвищити ефективність міністерства оборони, яке за Шойгу просто загрузло в корупції та безконтрольному використанні фінансів. Щоб воно давало віддачу за ті гроші, які туди вкладають, – зазначив Загородній у коментарі Коротко про.

Шойгу залишився для противаги «молодим»

Другий мотив, на думку експерта, – це бажання Путіна поставити під контроль армію.

– Під час війни значно посилюється роль військових, які можуть вийти з-під контролю. Путін боїться за свою владу і добре запам'ятав бунт Пригожина, до якого були причетні деякі генерали. Тому і призначено міністром оборони цивільну людину, вперше за всю історію Росії, - пояснює Тарас Загородній.

Ну й, крім усього іншого, нові кадрові перестановки мають оптимізувати процеси в оборонному відомстві.

– Щоб вони давали більшу віддачу. Це означає і посилення мілітаризації економіки. І це може додати 10-15% ефективності роботи міноборони Росії, – вважає експерт.

Що стосується колишнього міністра оборони Сергія Шойгу, то він, на думку Тараса Загороднього, все одно залишився в «обоймі влади».

– Путін використовує улюблену сталінську кадрову тактику. З одного боку, він просуває молодих призначенців, з іншого – залишає за собою і «стару гвардію», щоб вона могла бути противагою молодим, що надто зарвалося. Ворошилов, Калінін, Будьонний були бездарними керівниками, але Сталін їх тримав при собі. Так само зараз робить і Путін, - пояснює політолог.

Источник материала
Поделиться сюжетом