Ірина Фаріон висловилася про дисертацію Залужного
Ірина Фаріон висловилася про дисертацію Залужного

Ірина Фаріон висловилася про дисертацію Залужного

В листопаді минулого року філологиня Ірина Фаріон різко висловилася на адресу бійців «Азову», які продовжують розмовляти російською мовою, попри війну з московитами. «Я не можу назвати їх українцями, якщо не говорять українською мовою, то нехай назвуть себе руськими»,  сказала тоді Фаріон.

За ці слова на неї посипались погрози та відверті образи. СБУ відкрила кримінальне провадження одразу за чотирма статтями Кримінального кодексу, а Львівська політехніка, де працювала мовознавиця, звільнила її з роботи.

Шкодує Ірина Фаріон про ті слова чи, можливо, пом’якшила свою думку? Чому мовні питання постійно викликають скандали? Фаріон про дисертацію Залужного… Відповіді на ці та інші запитання, зокрема, в інтерв’ю філологині «Телеграфу».

— А ваші коментарі стосовно військових, які спілкуються російською мовою. Залишаєтесь на тих самих позиціях?

— Однозначно! Саме на тих самих позиціях я і залишаюся. Відповідно до закону «Про Збройні Сили України» мова публічного спілкування у всіх царинах життя – українська. Зверніть увагу, що є припис відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» перекладати в ЗМІ всіх тих, які говорять московською мовою. І навіть ті воїни, які в публічній царині, порушуючи закон, говорять московською мовою, їх тепер перекладають, аби ми не чули в публічному просторі мови ворога.

«Я прийшла в парламент в 2012 році, щоб скасувати один закон – Ківалова—Колесніченка. Закон, який написаний в Москві і поданий через двох агентів. Де зараз Колесніченко? Ну, десь там напевно підпрацьовує пуйлу в Криму. Де зараз Ківалов? Ця людина, яка занесла в Україну путінський мовний закон, очолює найосновніший навчальний заклад, де навчають права. А що таке право? Право – це правда. Ця людина є носієм правди в Україні.

...Ви розумієте рівень божевілля!? Тут все у нас на очах розвивається. Ківалова далі шанують, до Ківалова їдуть захищати дисертації, наприклад, пан Залужний в час війни. Коли він її написав? Мені цікаво, бо написати дисертацію – це виключити себе взагалі з життя. Я свою докторську дисертацію писала вісім років, кандидатську – п’ять», заявила Ірина Фаріон в інтерв’ю.

 

varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны