Марсохід NASA потрапив на нову територію на Марсі: рішення вчених змінило його долю
Марсохід NASA потрапив на нову територію на Марсі: рішення вчених змінило його долю

Марсохід NASA потрапив на нову територію на Марсі: рішення вчених змінило його долю

Марсохід Perseverance, незважаючи на труднощі в дорозі, прибув до "Яскравого Ангела".

Уже кілька місяців марсохід NASA Perseverance досліджував південний бік ділянки місцевості в кратері Єзеро на Марсі під назвою Neretva Vallis. Передбачається, що це залишок зниклої річки, яка в далекому минулому наповнювала водою місце посадки марсохода. Для колісного робота було обрано важливе місце призначення під час чергового етапу його дослідницької місії. Цей регіон отримав назву Bright Angel ("Яскравий Ангел") через те, що він представлений оголеними світлими породами, які можуть бути стародавнім камінням, розкритим річкою, що раніше протікала. Але ця подорож виявилася не з легких, хоча пункт призначення було досягнуто, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Команда місії марсохода Perseverance вважала, що процес переміщення до "Яскравого Ангела" у колісного робота не становитиме особливих проблем. Але марсохід опинився на ділянці місцевості, вкритій великим камінням, що ускладнювало подорож. Кілька днів учені вирішували, як вчинити далі. Було ухвалено рішення направити марсохід через дюнне поле і через русло річки. Це виявилося правильним рішенням, адже Perseverance зміг досягти пункту призначення.

Русло стародавньої річки на Марсі
Фото: NASA

За словами вчених, за допомогою камер марсохода вони спостерігали за північною частиною русла стародавньої річки, сподіваючись знайти ділянку, де дюни були б невеликими і досить далеко одна від одної, щоб між ними міг проїхати марсохід. Таке місце було виявлено.

За словами вчених, переміщатися такими дюнами ризиковано, оскільки марсіанські піски можуть зупинити марсохід. Так уже сталося 2009 року з марсоходом Spirit. На щастя, ці дюни були невеликими і досить розкиданими, щоб Perseverance міг прокласти через них курс.

Новий курс виявився вдалим і з наукових причин. Посеред русла річки марсохід виявив цікаві з геологічної точки зору камені
Фото: NASA

Марсохід Perseverance використовує для самостійної орієнтації систему AutoNav. Якщо раніше марсоходам був потрібен повний контроль із Землі, то команда Perseverance може вказати загальний маршрут колісному роботу, а система AutoNav виконує щохвилинне управління. Спочатку система допомогла марсоходу об'їхати великі камені. А потім і перетнути дюнне поле.

Завдяки AutoNav марсохід NASA може долати приблизно 200 метрів за один марсіанський день. Новий курс виявився вдалим і з наукових причин. Посеред русла річки марсохід виявив цікаве з геологічної точки зору каміння, яке може мати вулканічне походження. Уся подорож до "Яскравого Ангела" тривала 4 дні і тепер Perseverance почав аналізувати каміння в цій місцевості. Можливо, він навіть візьме зразок місцевої породи.

Марсохід Perseverance подорожував стародавнім руслом річки, коли він зняв цей вид області під назвою "Яскравий Ангел" за допомогою однієї зі своїх навігаційних камер. Цей регіон видно вдалині праворуч
Фото: NASA

Учені хочуть більше дізнатися про далеке минуле Марса, зокрема про те, коли і як зникла вода на Червоній планеті, а також чи було колись там життя. До розгадки цих таємниць нас наближає, зокрема, і марсохід Perseverance.

Як уже писав Фокус, повернення Boeing Starliner з орбіти перенесли, але водночас NASA показало корабель на тлі Землі, де якраз з'явилося полярне синяво. NASA збирається повернути астронавтів на Землю пізніше через тривалу перевірку працездатності систем космічного корабля.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом