Марсохід NASA випадково намалював гігантський пеніс: його помітили на фото з супутників
Марсохід NASA випадково намалював гігантський пеніс: його помітили на фото з супутників

Марсохід NASA випадково намалював гігантський пеніс: його помітили на фото з супутників

Нещодавно марсохід NASA Perseverance досяг своєї останньої точки наукового інтересу. Зміна маршруту не тільки скоротила приблизний час їзди, щоб дістатися до мети, а й вийшов цікавий малюнок: контури величезної марсіанської ковбаси.

Команди NASA опублікували зображення карти стародавнього річища на Марсі, накладене на шлях, пройдений роботом з 21 січня по 11 червня. Деякі ЗМІ порівняли зображення з гігантським пенісом, намальованим на марсіанських пісках.

Крім великого "марсіанського пеніса", марсохід NASA досяг області під назвою "Яскравий ангел", щоб знайти докази відкладень карбонату та олівіну всередині краю кратера Джезеро. Розташований біля основи північної стіни каналу, Яскравий Ангел має скелясті світлі оголення, які можуть являти собою або стародавню скелю, оголену річковою ерозією, або відкладення, які заповнили річище. Команда сподівається знайти породи, відмінні від тих, що містяться в багатому на карбонати та олівін маргінальному підрозділі, і зібрати більше підказок про історію Єзеро.

Марсоходу Perseverance було важко дістатися до Яскравого Ангела через нерівну місцевість. "Ми почали прокладати канал паралельно наприкінці січня і досягли досить хороших успіхів, але потім валуни стали більшими та численнішими. Те, що в середньому перевищувало сто метрів на марсіанський день, скоротилося лише до десятків метрів. Це було розчарування", – сказав у заяві Еван Грейсер, заступник керівника стратегічного планування маршруту Perseverance.

Коли Perseverance на шляху зустрічав великі брили, система автоматичної навігації марсохода або AutoNav часто зупинялася, вирішуючи, що маршрут йому не подобається. Однак навігаційна група місії знайшла короткий шлях через річище стародавньої річки.

Марсохід подолав 200 метрів за один сол (марсіанський день), досягнувши пагорба, вкритого цікавими валунами, яких він ніколи раніше не спостерігав на Марсі.

"Різноманітність текстур і композицій на горі Уошберн стало захоплюючим відкриттям для команди, оскільки ці скелі являють собою мішок геологічних подарунків, принесених з краю кратера і, можливо, за його межі", – прокоментував Бред Гарчинські з Університету Західного Вашингтона в Беллінгемі, співавтор та керівник поточної наукової кампанії.

Покинувши гору Уошберн, марсохід попрямував на 132 метри на північ, щоб дослідити геологію "Туфової скелі" перед тим, як здійснити чотири солі, 605 метрів подорож до Яскравого Ангела. Наразі Perseverance аналізує скелясте відслонення, щоб визначити, чи потрібно відбирати зразок керна.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що на Марсі зняли на відео сонячну бурюз найвищим рівнем радіації за останні 12 років.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом