НАТО може перевести ядерну зброю у бойову готовність: Світан пояснив намір Альянсу
НАТО може перевести ядерну зброю у бойову готовність: Світан пояснив намір Альянсу

НАТО може перевести ядерну зброю у бойову готовність: Світан пояснив намір Альянсу

Про це 24 Каналу заявив військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан, зауваживши, що ситуація загострилася ще з 2014-го року, коли Путін окупував Крим, частину Донеччини та Луганщини. Тоді европейські механізми безпеки на те ніяк не відреагували. До слова, в Альянсі хочуть розгорнути ядерку, аби показати її світу.

Які компоненти перевіряють

"Це велике питання до самої системи безпеки. Ось вона лише нині починає запускатись. Перевіряються в ядерній безпеці щонайменше три компоненти", – сказав Світан.

Перший – це боєголовки, які розташовані у місцях зберігання. Другий – це носії ядерних боєголовок. Мовиться про ракети, підводні кораблі, авіацію, артилерію. А також – застосування тактичної ядерної компоненти.

Всі ці механізми повинні бути перевірені, з них має давним-давно бути стертий пил. Повинні вбудуватися в загальну систему ухвалення рішень, адже у структурах НАТО 32 країни,
– наголосив льотчик-інструктор.

Чи потрібна Україні ядерна зброя

Система розташування управління ядеркою у Європі доволі складна. В Альянсі три країни, які мають власну ядерну зброю – Велика Британія, Франція та США. Окрім того, за програмою ядерного обміну, американська ядерка є у Туреччині, Бельгії, Нідерландах, Німеччині та Італії. Таке озброєння можуть намагатися отримати Польща та Швеція.

"Нам дуже важливо при вступі до клубу країн НАТО отримати також доступ до американської ядерної зброї, розташувати її у себе з носіями. Це якраз буде серйозний щит від російських чи постросійських уже держав, на які розвалиться Росія", – додав полковник ЗСУ в запасі.

Ядерна зброя: новини

  • Альянс готується до переведення ядерного потенціалу у режим очікування. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що між країнами блоку були щодо цього консультації. Такий крок – частина політики стримування.
  • На це відреагували у Росії. Там почаласяістерика.Речник Путіна Дмітрій Пєсков вважає, що така риторика та заяви "неприпустимі".
  • Тим часом нещодавно в країні-агресорці розпочався другий етап навчань нестратегічних ядерних сил. У російському міноборони заявляли, що тренування відбуваються між силами Росії та Білорусі.
  • Водночас секретар РНБО Олександр Литвиненко не виключає, що Владімір Путін може використати тактичну ядерну зброю, якщо Росія буде на межі катастрофічної поразки.
Теги по теме
НАТО Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом